Sigrid, 3, sjuk i RS-viruset: ”Hon är rejält medtagen”

Sigrid Skantz har varit sjuk i 14 dagar och är inte bra än. Febertopparna är kraftiga och temperaturen kan snabbt stiga till 40 grader. Hon är en av många som drabbats av RS-viruset.
– Hon är, och har varit rejält medtagen, det är klart man blir orolig. Vi måste vara rädda om våra barn därför bör alla vara hemma när vi är förkylda, uppmanar Sigrids mamma Evelina.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När Evelina Skantz hämtade Sigrid från förskolan i Vänersborg måndagen den 25 oktober märkte hon att dottern var ovanligt hes.

– Förskolepersonalen hade också noterat det men Sigrids allmäntillstånd var bra. Hon var inte förkyld utan lekte och var på glatt humör. På kvällen var tillståndet oförändrat så dagen efter gick hon till förskolan, berättar Evelina.

LÄS MER:Sigrid, 3, sjuk i RS-viruset: ”Hon är rejält medtagen”

När Sigrid hämtades på tisdag eftermiddag hade tillståndet försämrat. Hon hade drabbats av kraftig hosta. Sigrid är astmatiker och hostar till och från men enligt Evelina var detta en helt annan form av hosta.

Det är så här Evelina och Lars är vana att se sin dotter Sigrid Skantz.
Det är så här Evelina och Lars är vana att se sin dotter Sigrid Skantz. Bild: Privat

Dagen efter var Evelina hemma med Sigrid. Då kom också febern. Fyra dagar senare var Sigrid fortfarande kraftigt förkyld med feber upp till 40 grader.

ANNONS

På fredagen uppmanades vårdnadshavare i förskolan att testa sina barn för RS-virus och covid-19 om de är så sjuka att man söker vård.

– Vi tänkte att det är lika bra att göra det. Testet gjordes i näsan och samtidigt togs prov för influensa A och B, berättar Evelina.

När provsvaren kom förra måndagen var Sigrid fortfarande lika sjuk.

– Hon hade smittats av RS-viruset. Jag blev förvånad att hon kunde bli så sjuk av det. Hon är ju ändå tre år. Med tanke på hennes allmäntillstånd är jag nästan säker på att hade hon varit ett år skulle hon nog varit tvungen att ligga på sjukhus, säger Evelina.

Hemma vid förkylningssymtom

Samtidigt som läkaren lämnade besked om smittan fick Evelina och pappa Lars information, tips och råd om hur Sigrid skulle behandlas. Viktigt är också att stanna hemma för att undvika att viruset sprider sig.

Den nya lokala rekommendationen från barnsjukvården och smittskyddet i Västra Götaland är att förskolebarn bör just nu hållas hemma om det finns ett spädbarn i hemmet, rapporterar Göteborgs-Posten.

Sigrid tillsammans med mamma Evelina och pappa Lars.
Sigrid tillsammans med mamma Evelina och pappa Lars. Bild: Privat

Sigrid är yngsta barnet i familjen Skantz och Lars och Evelina tycker att alla bör ha sina barn hemma vid förkylningssymtom oavsett det finns spädbarn eller ej i hemmet.

ANNONS

– Vi måste vara rädda om våra barn, säger Evelina.

Sjukdomsförloppet för Sigrid går upp och ner.

– Förra söndagen tänkte vi att äntligen har det vänt. Hon var pigg och kunde äta lite, men sedan rusade febern upp igen till 40 grader, säger Lars.

Hostan är värst, att Sigrid har astma gör inte saken bättre. Hon har redan luftvägsvidgande medicin och eftersom viruset sitter i luftvägarna hjälper inte den lika bra. I onsdags var Lars och Evelina tvungna att söka läkarvård.

– Nu har Sigrid fått bättre hostmedicin, men hon är kraftigt medtagen. Det är klart man blir orolig. Hon har ingen matlust och hostan gör att hon inte kan sova ordentligt. Det tar på hennes krafter. Jag har inte heller sovit ordentligt sedan hon blev sjuk, jag tittar till henne med jämna mellanrum varje natt, säger Evelina.

Smittats på förskolan

Lars och Evelina uppskattar uppmaningen om att ta ett RS-test. Hade de inte fått den tror de inte de hade tagit provet.

RS-virus

RS-virus är ett virus som orsakar infektioner i luftvägarna. Vuxna och äldre barn får oftast inga större besvär av sjukdomen. RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytial virus.

De allra flesta som smittas av RS-virus får en lindrig infektion, men en del barn kan bli allvarligt sjuka och behöva få vård på sjukhus.

Risken att bli allvarligt sjuk om något av följande stämmer:

Barnet är yngre än två till tre månader.

Barnet är yngre än ett år och föddes mer än fem veckor för tidigt.

Barnet är under två år och har en kronisk lungsjukdom.

Barnet är under två år och har en hjärtsjukdom.

Barnet är under två år och har en neurologisk sjukdom.

Barnet har någon immunbristsjukdom.

Källa: 1177

– Jag hade inte en tanke på RS-viruset, jag kopplade inte först att det kunde vara det, säger Evelina.

I dag är de säkra på att Sigrid har smittats på förskolan. De närmsta dagarna innan sjukdomsförloppet drog igång hade hela familjen hållit sig hemma.

ANNONS

– Vi har fått bekräftat från förskolan att viruset finns där, så det är där hon har smittats, säger Evelina.

I slutet av förra veckan hoppades föräldrarna att Sigrid skulle kunna gå tillbaka till kompisarna på förskolan på måndag. Men under söndagen låg Sigrid i 38,9 graders feber och tillbringade dagen vilande i soffan. Måndag morgon var hon lite piggare. Då hade det gått 14 dagar sedan första symptomen, och hon har börjat äta lite försiktigt.

– Nu har hon lyckats äta tre skedar gröt och lite knäckebröd. Det är nog det mesta i matväg hon har fått i sig under den här sjukdomsperioden, säger Evelina.

ANNONS