Skönhetssalongen som får dig att höja på ögonbrynen

Yasmin Rajpar har en skönhetssalong – på sin altan. Där utför hon traditionell indisk trådning, som hon har utövat sedan hon var åtta år.
– Det var ju barnarbete, men jag ville göra det.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På förrådsdörren bredvid villan på Lextorp i Trollhättan sitter en skylt som det står ”Yasmin Rajpar skönhetsbehandlingar” på. Går du in genom dörren kommer du in i ett smalt utrymme där det står lådor med apelsiner på golvet. En annan dörr tar dig till trädgården på baksidan. Där, på en inglasad altan, driver numera Yasmin Rajpar, 57, sin salong där hon trådar ögonbryn och ansikte.

– Vissa tycker att det är jätteskönt, andra upplever mycket smärta och vissa börjar nysa. Jag har aldrig tyckt att det är skönt, säger hon.

Hon har trådat sedan hon var liten i Indien – väldigt liten. Yasmin Rajpar var åtta år när hon började jobba med behandlingsformen.

ANNONS

– Det var ju barnarbete. Men jag ville göra det, det var min hobby.

En stor del av inspirationen kom från hennes morbrors fru.

– Hon trådar och gör hennatatueringar på kändisar i Bombay. Jag träffade henne när jag var runt 13 år och hon lärde mig jättemycket.

”En typisk indisk hantverkare”

För cirka 30 år sedan kom Yasmin Rajpar till Sverige och Trollhättan. Då fanns det ingen annan som trådade i staden. Hon använder sig av en bomullstråd som hon tvinnar. Vartannat år åker hon till Indien och köper hem tråd, bara där kan hon hitta rätt saker menar hon. Med tråden drar hon upp hela hårstrån, tillsammans med hårsäcken.

– Det är en mycket gammal teknik. Nu finns det nya varianter med maskiner, men jag är en typisk indisk hantverkare.

Tidigare jobbade Yasmin Rajpar på Blåvingens gruppboende och trådade på fritiden. Ibland trådade hon sina kollegor och de äldre på boendet, hon kunde inte hålla sig.

– Sen var jag sjukskriven ett tag och tänkte ”varför kan jag inte jobba med min hobby”, så jag testade.

Ett tag jobbade hon på en annan salong, men det egna företaget har hon drivit sedan 2013. Tidigare låg hennes salong inne i Trollhättan, men under pandemin flyttade hon den hem till sin altan.

ANNONS

– Det är bättre här. Det känns mysigare, säger Alena Sacic som har varit en trogen kund sedan tolv år tillbaka.

Behandlar akne

En annan kund är Ida Sandberg. Hon har besökt Yasmin Rajpar ungefär var tredje vecka de senaste tre åren.

– Det är min egentid att komma hit. Det känns nästan som att tatuera sig, det sticker och bränner lite, säger hon.

Hon har haft problem med akne och behandlar det med trådning.

– Jag har testat annat, bland annat olika läkemedel. Detta är vad som har varit mest effektivt för mig, det liksom lugnar huden. Det är lite av ett beroende.

Gör det inte väldigt ont att dra bort finnar med tråd?

– Nej, det är inte så farligt. Det gör mer ont att dra bort hår, framför allt på överläppen.

Säger aldrig nej

Trådning har blivit en allt mer populär hårborttagningsmetod i Sverige. Det är något som även Yasmin Rajpar har märkt. Framför allt upplever hon att det kommer nya kundgrupper.

– Många yngre män kommer hit nu för tiden. Tidigare var det bara kvinnor. Sen är det många som kommer från utlandet som vill bli behandlade, de är vana vid det hemifrån, säger Yasmin Rajpar.

ANNONS

Hur populärt är trådning i Indien numera?

– Där har det blivit ännu mer populärt i och med Bollywood, också bland männen. Så fort det är bröllop eller någon annan fest så gör de allt möjligt med ansiktet och håret. Det finns en salong på varje gata.

Yasmin Rajpar brinner för sitt yrke. När hon går i pension planerar hon att fortsätta jobba ett par dagar i veckan. Den huvudsakliga anledningen till drivet är att hon får träffa och prata med människor. Om kunderna har tur så har hon precis lagat indisk mat som hon bjuder på.

– Jag älskar det fina, fina folket och jag säger aldrig nej till kunderna. Ibland ringer någon klockan tio på kvällen och frågar om de får komma för att de ska i väg på något nästa morgon, då är de välkomna.

Det är dags att gå ut från den inglasade altanen och genom förrådet igen. När vi är halvvägs genom dörröppningen hörs en röst inifrån rummet.

– Vill ni ha ett glas färskpressad apelsinjuice?

ANNONS