Skulpturer vid nya barnsjukhuset väcker reaktioner

Länge har det varit staket runt området kring barnsjukhuset i Göteborg och många nyfikna förbipasserande har kunnat kika in genom gliporna. I ett Facebook-inlägg uppmärksammade boende i närområdet ett konstverk som på Facebook skapat reaktioner.

ANNONS
|

I bilden som Mia Smith tagit syns en figur liggandes på mage med benen ut längs med sidorna. Vid ena kortsidan sticker en (vad det ser ut som på bilden) svart pinne upp.

Det som däremot inte syns på bilden är hur figuren ser ut från andra hållet, den har nämligen näbb och stora nyfikna ögon. Från vinkeln som hon tagit bilden kan därför konstverket tolkas på olika sätt.

” Vilka föräldrar vill ens sjuka barn ska leka här”, skriver hon i sitt Facebookinlägg.

Kommer du låta dina barn leka här sen när det är klart?

ANNONS

– Mitt barn är såpass stort att vi kan skratta åt bilden, säger Mia Smith.

Tänkt att väcka leklust

Eleonora Fors Szuba, konstprojektledare för Barnsjukhuset vid Östra Sjukhuset i Göteborg, förklarar att konstverken är en del av den utemiljö som håller på att byggas bakom barnsjukhuset. Utemiljön är tänkt att fungera som lekplats men även en plats för barnen och deras familjer som vistas på sjukhuset, att kunna gå ut till.

– Konstverken och skulpturerna i fråga är tänkt att väcka leklust och nyfikenhet hos alla men framförallt hos barnen, säger Eleonora Fors Szuba.

LÄS MER:Sahlgrenskas toppmoderna barnsjukhus står nu klart

Konstverket är gjort av Joakim Ojanen på uppdrag av Västra Götalandsregionen. Utemiljön kommer prydas av flera olika figurer som tillsammans ska skapa en lekfull miljö för barnen. I dagsläget är utemiljön och dess skulpturer inte klara ännu.

Inlägget på Facebook har fått många kommentarer och folk som gillat det. Eleonora Fors Szuba säger att hon inte delar synen på reaktionerna.

– Den typen av reaktion är för mig helt obekant. De reaktioner vi har fått har enbart varit positiva och att det är roligt att vi satsar på konst på barnsjukhuset, säger Fors Szuba.

Hårt arbete bakom alla konstverken

Hur ser du på de synpunkter som kommit kring just det här konstverket?

ANNONS

– Utan att ha sett bilden i fråga nu så kan jag väl säga att varje konstverk har en väldigt lång process bakom sig. Vi har jobbat länge med projektet och både verksamhet, arkitekt och representanter har varit delaktiga under processen, säger Fors Szuba.

Senare får även Fors Szuba ta del av bilden och bekräftar att det är ett av Joakim Ojanens konstverk. Hon menar att bilden bara visar en sida av konstverket och att när uteplatsen och parken är klar kommer man som åskådare kunna se helheten lättare än vad man gör nu.

Den officiella invigningen för barnsjukhuset och uteplatserna är i juni i år, enligt Eleonora Fors Szuba.

– Innan dess så ska både uteplatsen på framsidan och baksidan stå klara med skulpturer och sittplatser, säger hon.

Återkommande tema med ”landstingskonst”

Mia Smith uttrycker i sitt Facebookinlägg att konst som är inköpt av landstinget ofta kan skapa reaktioner och är ett återkommande tema i åtminstone den grupp hon skrev inlägget i.

– Det är ganska känt att man ställer sig frågan kring hur sjutton de tänkte. Ibland vet man inte vad det föreställer och det här konstverket kan jag tycka är ganska ekivokt att ha utanför ett barnsjukhus, säger hon.

ANNONS
ANNONS