Snöblasket fortsätter – SMHI utfärdar gul varning för plötslig ishalka

De senaste dagarna har vädret pendlat mellan klarblå himmel med solglimtar till regnskurar med snöslask. Nu väntas blötsnön falla återigen – och med den kommer blixthalkan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Boende i Bohuslän fick njuta av en solig start på veckan med klar himmel på många håll under måndagen. Men de som ger sig ut på vägarna på tisdagsmorgonen bör ta det försiktigt.

Under natten till tisdagen väntas regnskurar och blötsnö falla över nedkylda vägar, vilket har gjort att SMHI utfärdat en gul varning för plötslig ishalka. Varningen gäller för stora delar av Götaland, inklusive Uddevalla och närområdet.

– Under natten till tisdag kommer ett regnområde att passera. I och med att det inledningsvis under kvällen har varit klart väder kommer temperaturerna att snabbt sjunka till nollgradigt, och på vissa håll även ner till minussidan. Så när regnet faller på kalla vägbanor finns det en risk för plötslig ishalka, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

ANNONS

Även under tisdagsmorgonen kan det inledningsvis vara lite halt, så de resenärer som är ute i morgontrafiken bör ta det extra försiktigt. Men sedan väntas temperaturen stiga ganska fort och regnet avta.

– Mitt på dagen under tisdagen kommer det spricka upp och bli soligt. Temperaturen väntas ligga på mellan fem till sju plusgrader, så det blir milt väder, säger Emma Härenstam.

Blåsigt väder under flera dagar

Från och med natten till tisdagen väntas även vinden tillta och nå upp till 15 meter per sekund. SMHI har därför utfärdat en gul varning om kulning för Bohuskusten och Skagerrak.

– Bohuslän kommer nås av friska till hårda vindbyar, där man kommer märka av det som allra mest längs med kustremsan. Även om det tidvis kan vara hårda vindbyar inåt land kommer det främst vara som blåsigast vid kusten, säger Emma Härenstam.

Onsdagen blir en molnig dag, varvat med både sol och regnstänk. Då kommer även blåsten vara som hårdast och även områden mer inåt land kan vänta sig att känna av de västliga vindarna. Men temperaturmässigt fortsätter det att vara milda fyra till sju plusgrader.

Snöbyar kan dra in under torsdag och fredag

– På torsdagen ser det ut att bli en del moln, trots att det kan finnas utrymme för en del sol. Man kan också räkna med några enstaka byar av snö eller blötsnö, säger Emma Härenstam.

ANNONS

Temperaturen kommer då att sjunka till mellan en och fyra plusgrader, som kan kännas lite extra då det fortsätter att blåsa över hela Bohuslän.

Det är först framåt fredagen som den västliga vinden vänder norrut. Prognosen är inte fullt lika säker då, men SMHI siar om att det kan komma ett lågtryck med snö under den första halvan av fredagen. Mer exakt var och när återstår fortfarande att se.

ANNONS