Solchanser för Bohuslän över Valborg och första maj.
Solchanser för Bohuslän över Valborg och första maj. Bild: Jessica Gow / TT

Solchanser för Bohuslän över valborg och första maj

En hel del moln men goda solchanser både fredag och lördag. Så lyder väderprognosen för Bohuslän under den kommande valborgshelgen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Den vanligtvis fullspäckade valborgshelgen och första maj får i pandemitider ta ett steg tillbaka när det kommer till protestmarscher och folksamlingar vid brasor. Men solen kommer skina till och från på den som vill tillbringa dagarna utomhus. Temperaturerna kommer dock att vara fortsatt svala.

LÄS MER: Smittskyddsläkaren: Fira en smittsäker valborg

Torsdagen bjuder inledningsvis på en del stackmoln som kommer lättas upp senare under dagen.

– Det är ostlig vind vilken kan vara trevligt för Bohuslän. Temperaturerna kommer ligga på omkring tio grader, säger Katarina Andersson, meteorolog på SMHI.

Natten mot fredag blir klar men temperaturerna kan krypa ner runt nollan. På valborg ser solchanserna bättre ut.

ANNONS

– Det ser ut att bli en del stackmoln i början på dagen men det är sjöbris med vindar från nordväst vilket gör att det kan bli ganska goda solchanser mitt på dagen, säger hon.

Sol på dagen längst med kustbandet

Första maj kan lokalt bjuda på någon regnskur i norra delarna av Bohuslän men för majoriteten av kommunerna ser molnen ut att dra in över land under lördagen.

– Om stackmolnen drar lite längre in mot land så kan det bli ganska soligt längst med kustbandet, men det är fortsatt ganska kyligt med temperaturer runt tio grader, säger hon.

Nästa vecka väntas tunga moln och regn dominera väderleksrapporten, och ser ut att göra så hela vägen fram tills och med nästa helg.

Vi ska ta till vara på helgens soltimmar alltså?

– Det tycker jag absolut, säger Katarina Andersson.

Som blåsigast väntas det bli på torsdag med vindar till havs som ligger på omkring 10 sekundmeter. På fredag och lördag blir det närmare 5-6 sekundmeter. På land väntas det under helgdagarna inte blåsa mer än vanligt längst med kusten men meteorologen höjer ändå ett varningens finger till den som längtar efter valborgsbrasorna.

– Man ska vara väldigt försiktig med eldar och fjolårsgräs, det sprider sig lätt, säger hon.

ANNONS
ANNONS