Stoppades av tullen med två miljoner i bilen – frias från brott och får tillbaka pengarna

Två män stoppades av tullen i Svinesund – i bilen hade norska kontanter motsvarande drygt två miljoner svenska kronor. Pengarna härrörde från brottslig verksamhet menade åklagare och åtalade för grov penningtvätt. Nu frias dock de båda männen av domstol.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Någon timme före midnatt den 16 februari stoppade tullen i Svinesund en personbil som kommit från Norge för kontroll. I bilen färdades två män i 40–50-årsåldern. En av dem hade drygt 45 000 norska kronor i kontanter på sig. I bilens reservhjulsbalja låg ytterligare kontanter: 1 867 300 norska kronor förpackade i plastpåsar och en brödkartong.

Polis tillkallades för att räkna pengarna, de båda männen greps och en förundersökning om misstänkt grovt penningtvättsbrott startades. I april ställdes de inför rätta, men nu har Uddevalla tingsrätt frikänt männen från misstankarna.

Åklagaren menade att syftet med transporten av pengarna var att dölja att de härrörde från brott och yrkade att domstolen skulle besluta att pengarna skulle anses vara förverkade.

ANNONS

De åtalade männen å sin sida förnekade brott. En av dem sa att han inte ens haft kännedom om hur mycket pengar som transporterades i bilen och att han inte hade något med dem att göra.

Transporterat pengar tidigare

Den andre mannen medgav att han transporterat pengarna, men förklarade att det inte fanns något brottsligt motiv bakom. I stället är han den del av ett informellt transfereringssystem där personer på olika platser hjälper varandra att föra över pengar. Till exempel på grund av att mottagarna befinner sig i länder utan fungerande banksystem.

Mannen berättade också att han hjälpt till på detta viset tidigare, och att det många gånger handlar om personer som bor i Norge som skickar pengar till släktingar.

Pengarna kommer inte från brott

Uddevalla tingsrätt förklarar att detta förfarandet inte är olagligt och att det ger en rimlig förklaring till varför mannen hade så mycket pengar i bilen. Domstolen påpekar också att åklagaren inte på något sätt har förklarat på vilket sätt pengarna skulle utgöra vinning från brottslig verksamhet, att det inte finns några uppgifter om att de båda männen varit misstänkta för ekonomisk brottslighet eller nåt som tyder på anmärkningsvärda omständigheter kring deras ekonomiska förhållanden.

Eftersom det inte är visat att pengarna härrör från brott har männen inte heller gjort sig skyldiga till grov penningtvätt. Därmed ska de också få tillbaka de drygt 1,9 miljoner norska kronor som togs i beslag i samband med att de greps.

ANNONS
ANNONS