SMHI har utfärdat en orange varning för stormbyar längst Bohusläns kust.
SMHI har utfärdat en orange varning för stormbyar längst Bohusläns kust. Bild: David Scherman

Stormen Malik drar in över Västkusten

Inför helgen har SMHI utfärdat en orange vindvarning, som är den mellersta av tre varningsnivåer, över stora delar av Västkusten. Det väntas mycket besvärligt väder under helgen med både stormbyar och regn.
– Ett jättetips är att surra fast utemöblerna, eller till och med plocka in dem, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI.

ANNONS

Stormen, som fått namnet Malik, väntas dra in ordentligt över flera delar av landet under helgen och SMHI har utfärdat en orange varning för stormbyar längst stora delar av Västkusten, samt en gul varning i Götaland.

I Bohuslän gäller orange varning från lördag längst kusten upp till Lysekil, med västliga till nordvästliga stormbyar. Från klockan 15 väntas blåsten tillta ordentligt mot kusten och en timme senare över inlandet. Halland väntas drabbas hårdare än Västra Götaland.

– Samtidigt har vi regn till och från, säger Moa Hallberg, meteorolog på SMHI, på lördagen.

Under eftermiddagen är stormbyar på 25 m/s att vänta, under kvällen upp till 30 m/s. Stormen väntas kulminera vid midnatt.

ANNONS

Vid 16-tiden trillade ett träd över väg 675 som går från Ljungskilemotet till Ranneberg. Trafikverket har kallats till platsen för att åtgärda det. Endast en bit av trädet ligger över vägen, men det ska kunna gå att passera även fast det har en påverkan på trafiken.

Vid 17.30-tiden trillade ytterligare ett träd över en väg, denna gången på väg 174 mellan Sundebackarna och Smögen, strax utanför Sotenäs camping. Händelsen bedömdes ha en liten trafikpåverkan och Trafikverket har kallats till platsen.

Starka vindar stör trafiken på E6

Vid 12-tiden på lördagen utfärdades en varning att starka vindar påverkade trafiken på E6. Varningen gällde även för Uddevallabron, där enligt Trafikverket det finns en risk för kraftiga vindbyar.

Varningen innebär blåst med stormbyar som kan leda till att omkringflygande föremål och nedfallna träd. Även trafiken kan påverkas med begränsad framkomlighet på vägarna och inställd kollektivtrafik.

– Vi har ett lågtryck som ska passera oss och det är i samband med det som vi får det besvärligt, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog vid SMHI till TT.

– Det är inga våldsamma regnmängder, men däremot är det kanske taskigt för ansiktet. Det kommer att blåsa rejält och man får de här nålarna i ansiktet.

Polisens uppmaning: Stanna inne

Christer Fuxborg, presstalesperson för polisen i region Väst, uppmanar allmänheten att hålla sig inomhus under lördagen.

ANNONS

– Gå bara ut i yttersta nödfall, det är tips från coachen. Det finns ingen anledning att ge sig ut om man inte måste, säger Christer Fuxborg.

Vindvarningen innefattar även en risk för elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket kan komma att påverka mobil- och telekommunikation. Elbolaget Eon uppger i ett pressmeddelande att det finns ”stor risk” för större elavbrott och har därför höjt beredskapen i hela södra Sverige.

Först under söndagsmorgonen väntas stormen avta för att vara borta söndag eftermiddag.

Det kraftiga blåsten kan bland annat orsaka att träd faller och skador på byggnader. Allmänheten uppmanas att surra fast eventuella lösa föremål i trädgården eller på balkongen.

ANNONS