Stormens efterspel: Översvämningar och inställda tåg

Samtliga tågturer på norra Bohusbanan ställs in till tidigast 07 på tisdagen. Samtidigt har vattennivån höjts och det har blivit översvämningar på flera platser i norra Bohuslän. Stormen Ciara påverkar fortfarande Bohuskusten under måndagseftermiddagen.

ANNONS

Under måndagen märks efterdyningarna av stormen Ciara i norra Bohuslän. På flera platser har havsnivåerna höjts till över 1,3 meter över det normala, vilket leder till översvämningar. SMHI har gått ut med en klass 2-varning för höga vattenflöden.

Räddningstjänsten har fått rycka ut till Lysekil för att hjälpa till och tömma vatten från en källare till ett flerfamiljshus.

– Vattnet har stigit från havet och vällde in i en källare på en fastighet. Vi är där och pumpar och hjälper till, säger Peter Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Gunnar Wallertz bor i Grebbestad och berättar att havsvattnet breder ut sig på gatorna.

ANNONS

– Jag kan inte komma ihåg när det var så högt senast men jag tror inte jag har sett det så högt de senaste fem åren, säger han.

Liknande scener utspelar sig på flera orter längs Bohuskusten, bland annat i Hamburgsund, Fjällbacka och Henån. Även i centrala Uddevalla har det blivit översvämningar. Områdena längs Bäveån är, som vanligt efter dåligt väder, fullt av vatten.

Kollektivtrafiken påverkas fortfarande

Höga vågor ställer även till det för trafiken över Gullmarsleden. Enligt Trafikverket tar Lysekilsfärjan tillsvidare inga lastbilar, utan enbart personbilar.

Lastbilar och annan tungtrafik hänvisas istället till väg 162 och E6 åtminstone fram till 00.00.

Detta gäller även Lysekilsexpressen för Västtrafiks del som tar en alternativ rutt på grund av den rådande väderleken. För mer information om rutten hänvisar företaget till information i reseappen.

Tågtrafiken på norra Bohusbanan är även fortsatt inställd. Under kvällen kommer bussar ersätta trafiken på sträckan Uddevalla - Strömstad. Resebolaget beräknar att trafiken återgår till ordinarie tidtabell vid 07.00 på tisdagen.

LÄS MER:Stormen Ciara kom med orkanvindar och rekordregn

LÄS MER:En månads regnmängd föll över Uddevalla under stormen

LÄS MER:Jätteträdet föll – husen klarade sig mirakulöst

LÄS MER:Tusentals strömlösa efter stormen

LÄS MER:Det gäller när broarna stänger

ANNONS