Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Carin Rudehill

Strålande sol och nästan 20 grader – men se upp för brandrisken

Det varma försommarvädret fortsätter under veckan, vilket fått SMHI att utfärda en varning för gräsbrand. Men till helgen spår man att det väntas vända och bli molnigt och regnigt.

ANNONS
|

Det strålande påskvädret har fortsatt att skina över Bohuslän under tisdagen – och mer av den varan väntas det bli.

– Vi har ett högtryck som ligger över landet, så det är mild luft med soligt väder och höga temperaturer som väntar, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Under onsdagen fram till fredagen kommer Bohuslän ha mycket sol, med några enstaka höga slöjmoln som drar förbi.

– Det kan tidvis komma ostliga friska vindbyar som kan svalka litegrann, men det är solen som dominerar veckan, säger Max Schildt.

SMHI utfärdar varning för gräsbrand

I delarna av Bohuslän som är mer inåt land kan temperaturerna nå 17 till 19 grader, medan det på kustsidan ligger på 15 till 18 grader. Fredagen kan bli något lägre i temperatur, men fortsatt soligt och varmt aprilväder. Men man kan komma att se ganska stora dygnsvariationer då det under natten kan närma sig nollgradigt på vissa håll.

ANNONS

Under tisdagen utfärdade SMHI en varning för gräsbrand i bland annat Bohuslän. På sin hemsida skriver SMHI att gräsbränder riskerar att spridas i det torra fjolårsgräset och att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Meteorologen Max Schildt menar att det under veckan kommer att fortsatt råda en brandrisk i stora delar av södra Sverige, däribland Bohuslän, då den soliga veckan riskerar att torka ut gräset ännu mer

– Det gäller nu att ta det försiktigt när man eldar. Det finns en stor spridningsrisk, även om det är härligt och efterlängtat med värmen.

Vänder till helgen – då kommer regnet

Men lagom till helgen kommer moln dra in över Bohuslän och med deras ankomst väntas graderna sjunka.

– På lördagen får vi märkbart lägre dagstemperaturer på ungefär 10 grader. Även söndagen ser ut att blir av samma skrot och korn, så man får passa på och njuta nu i veckan, säger Max Schildt och fortsätter:

– Det kommer bli lite ostadigare väder och det kan rent av bli lite regn. Men det får man ändå säga blir efterlängtat för markerna.

ANNONS