Styckmördare dömd till fängelse på livstid – greps i Lysekil

Livstids fängelse blev domen för den man som i höstas mördade och styckade en 38-årig kvinna i Falköping.

ANNONS
|

Skaraborgs tingsrätt slår i domen fast att mannen planerat att döda kvinnan, utsatt henne för ett 20-tal hugg med kniv, och efter dådet agerat rationellt och medvetet i alla delar. Våldet var så kraftigt att skelettdelar i ansiktet trasats sönder.

Enligt tingsrätten är gärningen ”utan tvekan att bedöma som särskilt hänsynslös”. Mannen döms till livstids fängelse för mord samt brott mot griftefriden.

Kvinnan hade tidigare haft en relation med den några år äldre mannen, som hon träffat när hon arbetade inom rättspsykiatrin på Falköpings sjukhus där han vårdades. Sedan hon slutat där, höll de fortsatt kontakt.

När han i november i fjol via sms vädjade till henne att komma till hans lägenhet i Falköping för att snacka, gjorde hon det, trots att hon berättat för närstående att hon var rädd för mannen.

ANNONS

I lägenheten blev kvinnan utsatt för en mängd knivhugg. De som träffade huvud och hals dödade henne. Efter mordet styckade mannen hennes kropp, städade i lägenheten och försvann från Falköping. Han greps två dagar senare i Lysekil och har varit frihetsberövad sedan dess.

I polisförhör hävdade mannen att de båda börjat bråka och att kvinnan slagit honom. Därefter säger han sig ha fått en blackout, och sakna minnen av vad som sedan hänt.

Den i dag 42-årige mannen har en flerårig historik av psykisk sjukdom. 2016 dömdes han för grov mordbrand efter att ha tänt eld på sin lägenhet. Han fick då rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen vårdades inom rättspsykiatrin fram till 2020 då det bestämdes att han skulle överföras till öppenvården. Sedan han misskött sig, gjordes en ny ansökan om slutenvård. Denna blev dock inte behandlad innan mordet skedde.

Den rättspsykiatriska utredning som gjorts efter mordet visar dock att mannen inte hade någon allvarlig psykisk störning varken vid mordet eller när han togs in för undersökningen.

Denna bedömning styrks av ytterligare en undersökning gjord av Rättsmedicinalverket under häktningstiden. Av denna framgår att mannen har ett antisocialt personlighetssyndrom med narcissistiska och psykotiska drag samt ett blandmissbruk. Dock ingen allvarlig psykisk störning i lagens mening.

ANNONS

I undersökningen berättade den nu morddömde mannen att han i tidigare undersökning simulerat psykossymtom för att komma undan ett fängelsestraff.

ANNONS