Flera tågsträckor i Västsverige ställdes in helt från sent på söndagen inför de kraftiga vindarnas ankomst.
Flera tågsträckor i Västsverige ställdes in helt från sent på söndagen inför de kraftiga vindarnas ankomst. Bild: David Scherman

Tåg ställdes in efter stormvindar

Det var rejält blåsigt i Västra Götaland under natten mot måndag. Tågtrafiken på flera sträckor ställdes in helt från söndagskvällen och flera avgångar var fortsatt påverkade fram till sent på måndagseftermiddagen. Uddevallabron stängdes delvis av under natten på grund av de kraftiga vindarna.

ANNONS

På grund av ett kraftigt lågtryck blåste det hårda väst- eller nordvästvindar med lokala stormbyar i regionen under natten mot måndag, och ett flertal tågsträckor fick ställas in helt.

Men några olyckor till följd av blåst eller nedfallna träd har inte skett under natten, enligt polisen.

– Det är ju inte halt så det har gått bra på vägarna. En lugn natt för vår del, säger Lasse Ström vid polisen i Uddevalla på måndagsmorgonen.

Redan vid 18-tiden på söndagen meddelade Trafikverket att blåsten skulle att orsaka stopp i tågtrafiken på flera olika sträckor i Västra Götaland.

Tågsträckorna som påverkades var följande:

ANNONS

Göteborg-Stenungsund-Strömstad

Göteborg-Uddevalla-Strömstad

Göteborg-Mariestad-Örebro

Borås-Herrljunga

Vänersborg-Herrljunga-Borås

Tågtrafik fortsatt stoppad

Stoppen inleddes runt klockan 23 på söndagen och aviserades pågå fram till klockan 9 på måndagsmorgonen, men flera avgångar var fortsatt inställda till långt senare.

Först vid klockan 13 var sträckan Uddevalla-Strömstad öppen, och vid 16 öppnades även sträckan Uddevalla-Herrljunga-Borås enligt Katarina Wolffram. Anledningen till att sträckorna öppnade senare var att de behövde kontrolleras för eventuellt nedfallna träd.

Uddevallabron stängdes av

Senare inpå söndagskvällen stängdes Uddevallabron av i båda riktningarna för tung trafik och personbilar med släpvagn, med anledning av en ökad risk för kraftiga vindbyar.

Men tidigt på morgonen öppnades bron återigen upp för alla trafikanter.

SMHI utfärdade på söndagen en så kallad gul varning vilket kan innebära nedfallna träd, risk för förseningar i kollektivtrafiken, störningar i elnät samt lösa föremål som riskeras att förflyttas eller skadas. Det kan också leda till vissa skador på skog med enstaka träd eller grenar som ramlar ner.

Strömavbrott på Tjörn

Under natten mot måndag drabbades delar av Tjörn av ett strömavbrott. Totalt var det 347 hushåll som var utan ström enligt Ellevio. Vid klockan 05.10 på måndagsmorgonen var det endast sju hushåll som var utan ström.

– Det är träd som fallit ned på elledning. Starttiden var vid 01.00-tiden och beräknas vara klart 12.30. De lagar felet och säger att strömmen kan komma och gå under tiden, säger Joakim Renberg, Ellevios presstjänst, till tidningen på måndagsmorgonen.

ANNONS

Vid klockan 02.05 under natten drabbades ytterligare 110 hushåll på Tjörn av ett strömavbrott. Det var framför allt områden runt Stockevik, Wallhamn och Röra Strand som påverkades. Orsaken var träd som hade fallit över elledningen.

Nedfallna träd

Strax innan klockan 02 under natten föll flera träd ned på väg 774 mellan Brunnefjäll och Öberg på Orust. Enligt Trafikverket ska ett körfält vara blockerat.

På väg 172 i höjd med Fagerhult i Uddevalla har två träd fallit ned på vägen.

ANNONS