Flera tågavgångar mellan Strömstad och Uddevalla ställs in. Orsaken är det norska ovädret som just nu drar in över västkusten.
Flera tågavgångar mellan Strömstad och Uddevalla ställs in. Orsaken är det norska ovädret som just nu drar in över västkusten. Bild: Edvin Bergström

Tåg ställs in på grund av oväder

Flera tågavgångar mellan Strömstad och Uddevalla har ställts in, likaså tågtrafiken mellan Uddevalla och Borås. Lysekilsfärjan har inga avgångar under natten mot fredag och Trafikverket har utfärdat en varning för Uddevallabron. Orsaken är det norska ovädret som drar in över västkusten.

ANNONS

Oväder drar in över Bohuslän på torsdagskvällen och passagerare får räkna med att det kommer att påverka tågtrafiken på fredagsmorgonen. I nuläget har flera avgångar den 14:e januari ställts in, det meddelar Västtrafik.

– De ska syna av banan på morgonen, för att se om det är möjligt att köra, säger Mikael vid Västtrafiks störningsjour.

Trafikverket beskriver det som ”akut kontroll av spår”, vilket gör att avgångar ställs in mellan Strömstad–Uddevalla, Göteborg–Strömstad samt Göteborg–Mariestad.

Ersättningsbussar har tagits in för flera avgångar, men i vissa fall finns ännu ingen information om resealternativ.

Även Lysekilsfärjan har ställt in sina avgångar under natten över Gullmarsleden. Den sista färjan gick 22.30 på torsdagskvällen, nästa avgång är planerad först till klockan 05.00, enligt Trafikverket.

ANNONS

Blåsigt längs vägarna

Det är inte bara tågtrafiken som påverkas av vädret. På torsdagskvällen inträffade en allvarlig trafikolycka på norra Orust efter ett ”extremt blåsigt” väder, enligt polis.

Trafikverket har också gått ut med en mindre varning för Uddevallabron, där det finns risk för kraftiga vindbyar. Varningen har ännu ingen påverkan på trafikens framkomlighet över bron, men ökar vindarna på kan nya beslut fattas för trafikanterna på E6. Trafikverkets varning är utfärdad till och med klockan 01.00 natten mot fredag.

Under fredagsmorgonen förekommer störningar i trafiken då träd blåst ner. Bland annat är ett körfält blockerat på väg 167 mellan Grinneröd kyrka och Backamo, uppger Trafikverket.

Tåg ställs in

De avgångar i tågtrafiken som ställs in från Strömstad till Uddevalla är 05:26, 06:42 och 10.35. Omvänt från Uddevalla till Strömstad har avgångarna klockan 08.05, 10.07 och 12.08 har ställts in.

Under natten beslutade Västtrafik även att ställa in morgontrafiken på sträckan Uddevalla – Borås. Totalt påverkas sju avgångar, men förutsatt att vinden mojnar hoppas man kunna återgå till normal trafik runt klockan tio på fredagsmorgonen.

Under tiden arbetar man för att få in ersättningsbussar.

– Vi håller på och jobbar med det, men tanken är att alla avgångar ersätts, säger Ellinor Mildh vid Västtrafiks störningsjour.

ANNONS

För detaljerad och uppdaterad information hänvisar Västtrafik till sin hemsida.

ANNONS