Att gå med i en båtsamverkan är ett effektivt sätt att hålla tjuven borta.
Att gå med i en båtsamverkan är ett effektivt sätt att hålla tjuven borta. Bild: Jonas Lindstedt

Tips för att undvika att få båtmotorn stulen

Under höstmörkret i september och oktober är det extra viktigt att hålla koll på sin båt och båtmotor. Här är några trick för att hålla tjuvar borta.

ANNONS
|

Förra året anmäldes totalt 1508 båtmotorer stulna i landet, enligt polisen. Trenden är att färre och färre båtmotorer stjäls, men det kan ändras nu när gränserna öppnas upp efter pandemin.

Pandemin har haft effekt

Det finns nämligen tydliga skillnader mellan anmälningarna före och under coronapandemin. 2019 anmäldes 2230 båtmotorer stulna och under pandemiåret 2020 anmäldes 1710 stycken.

– Stölderna upphörde nästan. Och det är inte på grund av pandemin i sig, utan på grund av att gränserna varit stängda. Motorerna skickas oftast österut, men det har de inte kunnat nu, säger Thomas Andersson, regional samordnare för polisens båtsamverkan Väst.

Peter Nilsson, hamnchef på Lerkils båtsällskap, har upplevt trendbrottet på nära håll.

ANNONS

– Det var 2019, innan corona, som det senast var en stöld hos oss. Pandemin har absolut varit den största märkbara effekten, säger han.

Thomas Anderssons farhågor är att tjuvarna återvänder i och med att gränserna nu är öppna. Hittills har man inte sett någon större skillnad hos polisen. Hösten är den tid på året då flest stölder brukar ske, eftersom tjuvarna lockas av mörkret och att båtsäsongen går mot sitt slut.

Båtsamverkan gör skillnad

Västsverige var först i landet med projektet båtsamverkan, ett initiativ mellan polisen, larmtjänst och försäkringsbolag. Thomas Andersson var med och drog igång projektet 2013 och ser det som en framgång.

– Det är en jätteskillnad. Inte bara när det kommer till båtar, det gäller alla stölder. Numer är det samverkarna som gör spaningarna, de vet vilka som bor i området och kan se om någon uppför sig konstigt, säger han.

Lerkils båtsällskap är anslutna till båtsamverkan, något Peter Nilsson ser som en stor fördel.

– Det är bra att man kan få uppmärksamhet från andra hamnar, att de ser och kan säga åt en att hålla ögonen öppna. Det kan vara folk med fiskeprylar som säger att de ska fiska, men sen visar det sig att de inte har något fiskekort och så vidare, säger han.

ANNONS

Finns fler sätt att förebygga

Båtklubbarna kan även förebygga stölder på egen hand. På Lerkils båtsällskap har man exempelvis installerat övervakningskameror och förbättrat belysningen. Men även enskilda båtägare kan minska stöldrisken. Dyrare och nyare motorer är mer eftertraktade.

– Jag kan rekommendera att personer med nya motorer plockar av dem från båtarna i slutet av säsongen, eller om de ändå ska in på service, säger Peter Nilsson.

Thomas Andersson ser även att många slarvar med att skriva ner sitt motornummer. Utan motornumret kan polisen inte gå vidare med ärendet och ägaren kan inte få tillbaka sin båt. För att motverka detta har han tagit fram ”lilla båtkortet” där båtägare kan ha de viktigaste uppgifterna nedskrivet.

– Det underlättar väldigt mycket i vårt arbete.

Polisens tips för att undvika motorstölder

  1. Märk din motor med dold och synlig märkning. Många båtföretag utför detta. Ristar du in en märkning själv så är ett personnummer bättre än ett namn.
  2. Se till att båten sitter väl förankrad med ett godkänt lås.
  3. Spårsändare GPS/GSM/VHF är förebyggande. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vilken typ de godkänner.
  4. Försvåra för tjuven när båten står på land. Regelbunden tillsyn är viktigt.
  5. Skaffa bra belysning.
  6. Försök att tänka som en tjuv. Hitta de svaga länkarna och förebygg där.

Källa: Polisen

ANNONS