Trollhätteglass kan återuppstå

Bohlins Glass riskerar att läggas ned efter Åse-Glass konkurs. Nu finns det hopp om att glasstillverkningen efter 84 år fortsätter i Trollhättan.
– Vi har hittat en lämplig lokal och väntar på besked från banken, säger Johan Bohlin som även har hittat en tillfällig lösning för jul- och nyårsglassen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

När Åse-Glass, som startade i Åsebro 1963, gick i konkurs den 23 september påverkade det även Bohlins Glass. De hade all tillverkning av sin glass hos Food for Progress Trollhättan, vilket var Åse-Glass namn sedan ett år tillbaka.

Konkursen påverkade sammanlagt ett 40-tal anställda, varav ett tiotal arbetade i glassfabriken i Trollhättan.

Glassen finns på Toppfrys i Brålanda

Den glass som fanns på lagret kördes till Toppfrys anläggning i Brålanda, där även en av ägarna av Bohlins Glass, Johan Bohlin, bor.

– Vi har fortfarande 17 pallar kvar, men vaniljglassen, som utför mer än 50 procent av försäljningen, börjar ta slut, säger Johan Bohlin.

Inför jul- och nyårshelgen brukar företaget sälja mycket vaniljglass och nu har de hittat en lösning.

ANNONS

Ska tillverka glass i Ängelholm

– Inom någon vecka ska vi ska tillverka vaniljglass i Ängelholm hos Engelholms glass som är ett familjeföretag. Jag själv åka ner och koka glassen samt smaksätta så det blir exakt samma smak som vår vanliga glass, säger Johan Bohlin.

Även om tillverkningen av glass inför jul och nyår är löst så arbetar Bohlins Glass samtidigt för en permanent lösning med tillverkning i en egen lokal i Trollhättan.

– Det vi väntar på nu är klartecken från banken. Vi har även kontakt med Almi och sedan behöver vi bygglov för ett frysrum. Kanske kan vi vara igång någon gång mellan februari och april, säger Johan Bohlin förhoppningsfullt.

Trollhätteglass kan återuppstå efter 50 år

En egen produktion skulle innebära att tre till fyra personer från Åse-Glass skulle kunna anställas av Bohlins Glass.

– Vi skulle behöva utöka och köpa in ytterligare två glassbilar, nu har vi en. Dessutom äger jag eller min pappa varumärken Trollhätteglass. Det skulle vi kunna använda igen för att tillverka ännu mer kvalitetsglass. Även glasstårtor har vi också pratat om att börja med, säger Johan Bohlin.

Trollhätteglass startades 1938 med en fabrik i ett hyreshus. Vid årsskiftet 1972–1973 fusionerades Trollhätteglass med GB Glace och Trollhätteglass försvann som varumärke.

Saabstruten tillverkades 1993

Bohlins glass började för tio år sedan med att återskapa Saabstruten som specialtillverkades 1993, till premiärvisningen av nya Saab 900.

ANNONS

– Att sluta efter tio år är inget vi önskar oss. Så vi hoppas verkligen att vi kan utveckla de idéer vi har och växa ytterligare med nytt sortiment och fler butiker. Det har ringt en del nya butiker som vill sälja vår glass, men innan det är klart med egen produktion måste vi tacka nej, säger Johan Bohlin.

ANNONS