Tony Magnusson Chef Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige
Tony Magnusson Chef Tullverkets brottsbekämpning i västra Sverige Bild: Björn Dalin

Tullen storsatsar på brottsbekämpning vid norska gränsen

Nu förstärks den svenska gränsen mot Norge. Och en stor del av satsningen fokuseras på den bohuslänska delen av gränsområdet. Redan nästa år väntas de första brottsbekämparna vara på plats – och resten året därpå.

ANNONS
|

I veckan blev det klart att gränstullen får 22 nya tjänster och tio av de tjänsterna att placeras i Svinesund, något som P4 Väst var först med att rapportera.

– Det är både personer som kommer att sitta i luckan och bistå med deklarationen, men även andra som kommer att som kommer att jobba med brottsbekämpning, säger Tony Magnusson, Tullverkets chef för brottsbekämpning i västra Sverige.

De som kommer att jobba med brottsbekämpning kommer vara ute mer och göra kontroller. Både på småvägar längs gränsen, men även göra fler punktkontroller på E 6 till exempel, enligt Tony Magnusson.

– På deklaration har vi anställt personer för att fylla upp för naturliga avgångar. Det har varit eftersatt med rekrytering de senaste åren. Vi har inväntat hur mycket digitaliseringen och automatiseringen kommer att påverka vårt jobb så vi har inte vågat anställa, men det har tagit längre tid än vad vi trodde så nu rekryterar vi ändå, säger han.

ANNONS

Utökad brottsbekämpning på fler av dygnets timmar

Satsningarna som görs på tullen kommer att kunna utmynna i utökad brottsbekämpning och fler kontroller på fler av dygnets timmar. Detta är som ett led i regeringens satsning på mer brottsbekämpning, enligt Tony Magnusson.

– Vi kommer att kunna göra fler kontroller, flera rena brottsbekämpningskontroller – men även leta efter saker såsom tobak, alkohol, vapen och narkotika. Utöver brottsbekämpningen kommer vi även göra fler kontroller av det kommersiella flödet – har man deklarerat rätt visst antal av rätt vara?

Utav de tio som ska anställas i Svinesund är det redan nu två som går utbildning inom brottsbekämpning och kommer att vara färdiga i april 2020. De tre resterande kommer att vara på plats först 2021 efter att ha gått drygt ett års utbildning.

För de som kommer att jobba främst med deklaration beräknas de vara på plats vid midsommar 2020.

– För kontoret i Svinesund blir det bättre för de som redan jobbar där. De innebär att det kommer bli mindre övertid och lättare med personalförsörjning. Och att vi kan vara ute på flera ställen och att vi kan jobba på fler tiden. Alla upplever nog detta som något positivt, säger han.

ANNONS