Tullverket och Kustbevakningen vädjar om tips från allmänheten efter att sjövägssmugglingen ökat.
Tullverket och Kustbevakningen vädjar om tips från allmänheten efter att sjövägssmugglingen ökat.

Tullens vädjan: håll utkik efter paket i vattnet

Smugglarna har bytt taktik. Med hjälp av ny teknik har de börjat dumpa smuggelgods i havet – och nu vädjar Tullverket och Kustbevakningen om tips från allmänheten.
– Vi uppmanar folk som är på sjön att rapportera sådant som ser misstänkt ut, säger Tony Magnusson, chef för Tullverkets kontrollavdelning i Göteborg.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I samband med skärpta reserestriktioner under pandemin har smugglingen till Sverige hittat andra vägar – bland annat via havet till Göteborg.

Nu uppmanar Tullverket och Kustbevakningen allmänheten att hålla utkik efter saker i vattnet som skiljer sig från det normala.

– Vid flera tillfällen har vi sett att det har flutit omkring paket och liknande i vattnet och det är det som vi på Kustbevakningen vill att allmänheten ska vara uppmärksamma på, säger Jonas Grevstad, chef för Kustbevakningen i Göteborg.

Jonas Grevstad, chef vid Kustbevakningen i Göteborg.
Jonas Grevstad, chef vid Kustbevakningen i Göteborg. Bild: Jakob Simonson

”Mycket mer narkotika och vapen som går via båttrafiken”

Smuggelverksamheten är en del av den organiserade brottsligheten i Sverige. Det handlar framförallt om narkotika och vapen som smugglas in i landet, och att det sker sjövägen har enligt Jonas Grevstad ökat på senare tid.

ANNONS

– Det är inte något nytt, men vi har mycket mer narkotika och vapen som går via båttrafiken nu. Stora mängder går via fartyg, men vi ser också att det går via småbåtstrafiken, säger han.

Och enligt Tony Magnusson, chef för Tullverkets kontrollavdelning i Göteborg, är det inte ovanligt att sättet att smuggla på varierar.

– Smugglarna gör ju sina egna riskbedömningar, antingen lägger man sig någonstans där det finns ett konstant flöde och försöker smälta in i omgivningen, eller så tar man sig via vägar som är mindre bevakade och mer svåråtkomliga, säger han.

Tony Magnusson, chef för Tullverkets kontrollavdelning i Göteborg.
Tony Magnusson, chef för Tullverkets kontrollavdelning i Göteborg. Bild: Tullverket

Smuggelgodset dumpas och hämtas i havet

Smugglingen sker bland annat genom att godset dumpas i havet och sedan återfinns med hjälp av bland annat GPS-puckar och drönare.

– Det dumpas från fartyg, både fritidsfartyg och kommersiella fartyg, för att sedan hämtas upp av någon annan, fyller Tony Magnusson.

Och det är av den anledningen som Tullverket och Kustbevakningen nu vädjar om tips från allmänheten.

– Vi uppmanar folk som är på sjön att rapportera sådant som ser misstänkt ut överhuvudtaget. Det kan handla om saker som misstänkta föremål, fartygsrörelser eller underliga beteenden, säger Tony Magnusson.

ANNONS