Uddevallabo satt oskyldigt häktad – får skadestånd

Uddevallabon satt frihetsberövad under närmare en månad misstänkt för att ha kidnappat och mördat 24-åriga Amela Kalac. Men alla misstankar mot honom avskrevs samma dag som hennes upphittade kropp identifierades. Efter frisläppandet begärde mannen 19 miljoner kronor i skadestånd av staten, men nu står det klart att han endast får drygt 40  000 kronor för sitt lidande.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Tidigt på måndagsmorgonen den 14 februari förra året anmäldes 24-åriga Amela Kalac försvunnen i Grästorp. Misstankarna riktades tidigt mot Uddevallabon, en man i 40-årsåldern, eftersom han var den sista personen som såg Amela Kalac i livet.

Han häktades först misstänkt för människorov på sannolika skäl, den högre misstankegraden och sedan för mord.

Efter nästan fyra veckor bakom lås och bom avskrevs alla misstankar mot mannen samma dag som Amela Kalac upphittade kropp identifierades. Han satt därmed oskyldigt häktad under närmare en månad.

När Bohusläningen träffade honom i våras beskrev han tiden i häktet och veckorna efter frisläppandet som ett helvete.

ANNONS

– Jag är krossad och förnedrad. Mitt självförtroende är totalförstört och jag har fått en rädsla inombords, jag vågar fortfarande inte gå ut och visa mig för människor, sa Uddevallabon då.

Begärde närmare 19 miljoner i skadestånd

Uddevallabon, som drev en restaurang, var anhållen och häktad mellan 15 februari och 14 mars. Efter frisläppandet begärde mannen närmare 19 miljoner i skadestånd från starten. I ansökan om ersättning framgick det att 15 miljoner kronor avser lidande. Utöver detta yrkade mannen också på 3,8 miljoner på grund av förlorad arbetsförtjänst.

Men på tisdagen meddelade Justitiekanslern (JK) att mannen får endast drygt 40 000 kronor för lidande och ombudskostnader. Av beloppet framgår det att han får 39 000 kronor för lidande och närmare 2 000 kronor för ombudskostnader.

Justitiekanslern konstaterar bland annat att den medicinska utredning och de omständigheter som Uddevallabon uppgav i ansökan inte ger stöd för att hans lidande under häktningstiden varit mer påtagligt än normalt och han nekas därför en högre ersättning.

Bohusläningen har varit i kontakt med Uddevallabon som inte vill kommentera Justitiekanslerns beslut.

LÄS MER:Amelas pojkvän Haris: ”Hon var helt perfekt i mina ögon”

LÄS MER:Försvunna Amela hittad död

LÄS MER:Uddevallabon om avskrivna misstankarna – satt häktad i 24 dagar: ”Jag är krossad”

LÄS MER:Obduktionen klar: Detta kan ligga bakom Amelas död

LÄS MER:Jimmy var med och hittade kroppen i Grästorp

LÄS MER:Oskyldigt häktad begär 19 miljoner i skadestånd

ANNONS