Arkivbild. Västra Götaland börjar erbjuda en tredje påfyllnadsdos.
Arkivbild. Västra Götaland börjar erbjuda en tredje påfyllnadsdos. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vaccinering med tredje dos inleds

De första kallelserna till en tredje vaccinationsdos har skickats ut i Västra Götaland. I första hand är det transplanterade och de med kraftigt nedsatt immunförsvar som får erbjudandet.
– Det är ett väldigt tryck – alla vill få reda på var och när man kan boka tid för vaccination, säger Håkan Hedman, ordförande för Njurförbundet, till P4 Göteborg.

ANNONS

Folkhälsomyndigheten har tidigare gett grönt ljus för regionerna att erbjuda en tredje vaccinationsdos, vilket Västra Götaland nu kör igång med.

Till en början kommer brev att skickas ut till de som är i riskgrupper likt hur det såg ut när vaccinen först rullades ut vid årsskiftet.

När det handlar om den tredje dosen så är det transplanterade och personer med kraftigt nedsatt immunförsvar som står först på tur. Detta då många av dem saknar antikroppar trots dubbla doser.

– Om det är så att man om några veckor fortfarande inte har fått något brev – och tycker att man tillhör den gruppen med kraftigt nedsatt immunförsvar, då kan man kontakta sin specialistläkare och höra av sig. Men i nuläget ska man sitta lugnt, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge till P4 Göteborg.

ANNONS

Njurförbundet: ”Ett väldigt tryck”

Håkan Hedman är ordförande för Njurförbundet och är själv en av de som ingår i riskgrupperna.

– Våra medlemmar och alla njursjuka förväntar sig kunna bli vaccinerade ganska snart. Det är ett väldigt tryck – alla vill få reda på var och när man kan boka tid för vaccination, säger han till P4 Göteborg.

Han tvekade inte en sekund på att boka tid för en påfyllnadsdos.

– Det känns bra. Jag hoppas att jag ska kunna känna mig lite tryggare efter den tredje dosen.

P4 Göteborg rapporterar vidare att forskare på Sahlgrenska Universitetssjukhusets Transplantationscentrum fortsätter att studera effekten av vaccin på transplanterade patienter. Hittills har man kunna konstatera att endast hälften utvecklat antikroppar efter två doser.

ANNONS