Varm sommar har skapat torka i svampskogen

I vårt område har det i höst varit bitvis svårt att hitta svamp. Anledningen till det är torkan som rådde under sommaren. Men det ska tilläggas att det är lokalt. Och att det faktiskt fortfarande finns hopp för några av skogens mest populära svampar.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Enligt SVT har intresset för svamp ökat i landet, bland annat går allt fler en svampkurs för att lära sig att känna igen de ätliga svamparna och vilka man ska undvika. Men mängden svamp i våra skogar varierar från år till år. Det krävs rätt blandning av väta och värme för att de ska orka hitta fram ur marken.

I år har det generellt sett varit ett dåligt svampår i Bohusläningens upptagningsområde. Inte minst för skogens kanske allra populäraste matsvamp - kantarellen. Men lokalt har de gått att hitta berättar svampkonsulenten Maria Bäckman som är hemmahörande i Uddevalla.

ANNONS

– Det har varierat. Jag har hört en del som hittat massor av kantareller och det är ju bara att gratulera. Själv har jag fått kämpa för dem i år, säger hon.

Torkan har också gjort att svamp som normalt sett går att plocka från september - så som trattkantarellen - har blivit sen. Det är först de senaste veckorna som den verkat titta fram.

– Sista fredagen i september var jag ute i olika skogar hela dagen och hittade bara tre trattkantareller. Men de har kommit mer nu senaste veckorna, även om det också varierar väldigt. Jag har ställen där det brukar vara mycket trattkantareller och som det inte är något alls på i år, säger Maria Bäckman.

Men hoppet lever i skogen

Men hon säger också att det ännu finns hopp om att hitta svamp i skogarna. Inte minst för att vi fortfarande har meteorologisk sommar.

– Trattkantarellerna har ju kommit sent i år och jag har vissa år plockat både kantareller och trattkantareller under julveckan. De klarar frost bättre än mycket väta och det har till och med kunnat ligga ett litet tunt lager av pudersnö på svamparna när jag har plockat dem, det är inget problem om de är lite stela, säger Maria Bäckman.

ANNONS

Även svampar som ängschampinjon, blodriska och rödgul trumpetsvamp finns det chans att hitta nu.

– Ängschampinjonen har jag fått rapport om och själv hittat de senaste två veckorna. Många förväxlar den med vit flugsvamp men den vita flugsvampen har vita skivor under hatten, ängschampinjonen har rosa eller bruna skivor. Men man ska vara försiktig med vita svampar och aldrig plocka dem om man inte är helt säker. Det finns anledning till att vara väldigt försiktig, säger Maria Bäckman.

Tips från svampkonsulten

Undvik att plocka svamp i plastpåse. Svamp innehåller mycket vatten och kombinationen fukten och värmen som uppstår i en plastpåse gör att bakterierna frodas. Plocka i pappåse eller i en korg.

Ställ in ögonen och använd luktsinnet. Ta det lugnt i skogen. Titta ordentligt, ibland kan det vara svårt att se svampen. Läs skogen - vad finns det för trädslag - och läs på vilken svamp som växer var.

Källa: Maria Bäckman, svampkonsulent.

ANNONS