Varningen: kraftig åska över Bohuslän

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftig åska över Bohuslän under torsdagskvällen.

ANNONS
|

Varningen gäller under kvällen för Bohuslän, Göteborgsområdet och delar av Västra Götaland.

– Just nu befinner sig ovädret längre in mot land men under kvällen ser ett band med åska ut att röra sig västerut och det finns risk för kraftig åska utmed kusten, säger Ulrica Sievert, meteorolog vid SMHI, vid 18-tiden.

Strömavbrott och översvämningar

I samband med åskan kan det förekomma intensiva skyfall och hårda vindbyar, som skulle kunna innebära problem.

– Åska kan störa viktiga samhällsfunktioner och till exempel orsaka strömavbrott. Det kan också följas av hårda vindar och kraftiga lokala regnskurar, som leder till översvämningar eller vattenansamlingar på vägar som stör trafiken, säger Ulrica Sievert.

ANNONS

Åskovädret väntas hålla i sig under kvällen och men enligt prognosen passerar det bort västerut under natten.

Sen varning

SMHI:s vädervarning kom ganska nära inpå att åskan rullade in. Från flera håll i Göteborg rapporteras redan att det börjat mullra. Inledningsvis bedömde inte SMHI att åskan skulle bli så kraftig att den nådde upp till kraven för en varning, vilket är fler än 500 blixtar per timme för ett 1 000 kvadratkilometer stort område.

– Vi bedömde att det inte var varningsnivå på det först men när det drog igång noterade jag att det var klass 1 på intensiteten, säger Ulrica Sievert.

Definition för Varning klass 1 kraftig åska:

Omfattande och frekvent åska som medför stora störningar i el- och telefontrafiken. Lokalt kan det även innebära mycket kraftiga vindbyar och skyfallsliknande regn. Om prognosen ändras till ännu mer omfattande åska och kraftigare skyfall uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Källa: SMHI

ANNONS