Avspärrningarna och de låsta framdörrarna ska nu bort på Västtrafiks bussar.
Avspärrningarna och de låsta framdörrarna ska nu bort på Västtrafiks bussar. Bild: Andreas Olsson

Västtrafik börjar öppna bussarnas framdörrar

Dörrarna längst fram på Västtrafiks bussar öppnas igen. Istället ska skyddsglas monteras runt förarhytterna. Men inte alla på en gång – först ut är Borås.

ANNONS
|

Nu börjar Västtrafik att öppna dörrarna och sittplatser längst fram på bussar i Västra Götaland. Enligt kollektivtrafikbolaget har de tillsammans med Arbetsmiljöverket och skyddsombud tagit fram en lösning med skyddsglas runt förarhytten.

”Lösningen innebär en trygghet för både förare och resenärer”, skriver företaget i ett pressmeddelandet.

– Att återgå till att ha påstigning via framdörren är viktigt för att föraren ska kunna ge resenärer en bra service och kontrollera biljetter. Det innebär även en minskad risk för trängsel vid på- och avstigning, säger Anna Johansson, enhetschef affärsenheten på Västtrafik, i pressmeddelandet.

Först ut är stadstrafiken i Borås. Där kommer framdörrarna öppnas i början av mars, följt av Sjuhärad och Tvåstad. Planen är att alla bussar i Västra Götalandsregionen ska ha öppnat framdörrarna till sommaren.

ANNONS

Inleder i Borås

Sedan coronasmittan började spridas i Sverige har kollektivtrafiken pekats ut som en plats där trängsel uppstår. Även busschaufförer och spårvagnsförares risk för att smittas har tagits upp och under större delen av pandemin har fordonens framdörrar varit stängda och låsta.

Avspärrningsband har hindrat resenärer från att ta sig fram till föraren och de främre platserna.

Västtrafik påpekar också att det ska bli tydligare för resenärerna att de måste visa sin biljett vid påstigning.

”Vilket bidrar till att säkra kollektivtrafikens intäkter”, skriver företaget.

LÄS MER:Fjärrtrafiken begränsas för att minska smittspridningen

ANNONS