Det var i fjol som man upptäckte en dramatisk ökning av antalet TBE-fall, jämfört med föregående år. Förändringen syntes på många håll i landet. I Västra Götaland var antalet fall dubbelt så många som 2020.
Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, kallade utvecklingen exceptionell och beskrev hur fästingarna sprider sig till nya områden.
– Framför allt västerut där inte en lika stor del av befolkningen är vaccinerad mot TBE. Vaccin ger ett jättebra skydd mot sjukdomen, sade hon då till Nyhetsbyrån Siren.
Nu går regionen ut med en uppmaning riktad till invånare som har för vana att röra sig i skog och mark:
”Smittskydd Västra Götaland rekommenderar TBE-vaccination till alla i Västra Götaland som vistas i naturen”, meddelar VGR i ett pressmeddelande.
För att få ett fullgott skydd mot sjukdomen bör man vaccinera sig i god tid före fästingsäsongen börjar. Det är dock inte lönlöst att ta vaccinet även under pågående säsong, då fästingar kan fortsätta att smitta långt in på hösten.
Detta är TBE
En virussjukdom som sprids av fästingar.
TBE är en förkortning av engelskans "tick-borne encephalitis", fästingburen hjärninflammation.
546 nya fall registrerades i Sverige förra året. Det är fler än någonsin tidigare.
De flesta som smittas får lindriga besvär och blir friska efter några dagar. Men upp till en tredjedel drabbas av inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna.
Symtomen kommer oftast fyra–tio dagar efter tillfället då man smittades. De kan dock dröja upp till en månad.
Trötthet, feber, huvudvärk och muskelvärk är vanliga bland de första symtomen.
Barn blir oftast lindrigt sjuka.
Det finns ingen behandling mot TBE.
Däremot finns vaccin som är effektivt. För ett bra skydd rekommenderas tre eller fyra doser under ett år (beroende på ålder), och därefter uppföljande doser med vissa intervall.
Den som haft TBE får inte sjukdomen igen.
Källor: 1177 Vårdguiden, NE, Göteborgs universitet