Nio småföretagare som erbjuder skärgårdsturer och fiskeguidning har gått samman i ett gemensamt projekt under EU-projektet 8 fjordar med målet att öka fisketurismen.
Nu vill de testa ett nytt koncept som de kallar Fånga äta bo som ska ge kunderna en helhetsupplevelse av skärgården.
– Det blir en mer genuin upplevelse, säger fiskeguiden Tom Gustavsen.
– Det finns de som gärna skulle vilja ta tillvara sin fångst men inte bor så att de kan tillaga den själva. En tanke är att man ska kunna ta med sig fisken till en restaurang och få tillaga den där samtidigt som man får en kurs i matlagning, säger Niclas Ericson, som guidar på Tjörn.
Ser inga hinder
Fiskeguiderna kan visa hur och var man kan fiska och berätta om de lokala förhållandena på platsen, men fångsten under en guidad tur tillfaller alltid kunderna. Bara den som har yrkesfiskarlicens har rätt att sälja fisk.
Frågan är om det är tillåtet, enligt lag, att ta med sin fångst till en restaurang och laga den där. Ja, säger Malin Henriksson som är tillförordnad miljöchef i Stenungsund.
– Vi har ju en EU-lagstiftning kring livsmedelshanteringen och den är skriven på ett väldigt flexibelt sätt jämfört med när vi hade våra nationella lagar. Vi ser inga hinder i det. Men företagen var för sig behöver ha rutiner så att hanteringen blir rätt. En del vill tillaga fångsten på restaurang, en del vill grilla i naturen.
Miljöinspektörerna i Stenungsund har fått uppgiften att ta fram en handbok för fiskeguiderna. Hittills har de intervjuat guiderna om deras verksamhet. Nästa steg blir att följa med ut på en fisketur för att upptäcka vad som skulle kunna bli problematiskt.
Perfekta förhållanden
En känslig bit är kylkedjan. Fisken måste hållas kall från det att den tas upp till att den hamnar i stekpannan.
– Det finns en uppfattning om att det är oklara regler kring detta vilket skapar frågor kring vad som är tillåtet. Vi ska visa på möjligheterna och hjälpa företagen att göra rätt, säger Malin Henriksson.
Arbetet finansieras helt och hållet av 8 fjordar och i grunden EU-pengar. Genom projektet utbildas också guiderna i ekologi, biologi och berättarteknik. Dessutom ska alla ges möjlighet att utbildas till fartygsbefäl. I våras var de i Danmark tillsammans för att lära sig om hur de ska kunna få fler fisketurister till Bohuskusten.
– Fyn har 55 000 hotellnätter kopplade bara till havsöringsfisket. Vi har perfekta förhållanden för havsöringsfiske här på Bohuskusten också och säsongen varar från april till september, säger Nicklas Ericson.
– Här är det dessutom fantastiskt vackert, säger Gunnar Bergh som redan i dag erbjuder både logi, mat och fiske.
Handboken för fiskeguiderna ska vara klar till nästa säsong.