Walter hittade spjutspets från stenåldern

Walter, 5 år, hittade en sten i Dalaborgsparken i Vänersborg som visade sig vara ganska speciell.
– Museet ringde nyss och sa att det var en spjutspets från tidig stenålder, säger mamma Josefine Gahnström.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Fyndet gjordes i slutet av mars. Walter var på förskolan och i Dalaborgsparken såg han en intressant sten. Det var något med formen som gjorde att han tyckte den såg värdefull ut, berättar Walters mamma.

– Den var väldigt platt och vass tyckte du, och den såg värdefull ut eller hur Walter? säger Josefine Gahnström.

– Ja, men jag grävde inte upp den, den var på marken, och den var brun, säger han.

Walter tog med den hem till föräldrarna som direkt förstod att det troligtvis var en artefakt.

– Den såg väldigt bearbetad ut, jag tyckte det var märkligt, att den bara låg där i parken.

ANNONS

Spjutspets från stenåldern

De lämnade in den till Vänersborgs museum som titta närmare på den. En månad senare kom beskedet om föremålets troliga ursprung.

– Det är en spjutspets från yngre stenåldern, möjligen början av bronsåldern, säger Ann-Charlott Öberg, föremålsansvarig på museet.

Spetsen är i flintasten och till storleken ungefär tio centimeter. Vanligtvis hittar man den här typen av föremål nere i jorden. Det är ovanligt att de själva hittar upp till ytan, förklarar Ann-Charlott Öberg.

– Det är väldigt sällan den ligger öppet, men det kan hända att ett djur grävt upp det, eller att det flyttas när det fryser i mark och så.

Är det något sällsynt över den?

– Den är jättefint huggen, men man har hittat rätt mycket föremål av den här typen så det finns mycket på museer, säger Öberg.

Museet har nu sagt att det är upp till familjen om hur de vill göra med fyndet, de kan komma och hämta den eller donera den till samlingen.

ANNONS