Vindkraftspark på Utgrunden i Kalmarsund på en bild från 1995, som kan ge en föraning om hur det kommer att se ut på Bohuskusten. De nu aktuella områdena där blir mångdubbelt större.
Vindkraftspark på Utgrunden i Kalmarsund på en bild från 1995, som kan ge en föraning om hur det kommer att se ut på Bohuskusten. De nu aktuella områdena där blir mångdubbelt större. Bild: TT

Yrkesfisket oroas av storsatsningar på vindkraft

Hundratals kvadratkilometer kan komma att innehålla stora vindkraftsparker i både Skagerrak och Kattegatt. Det oroar Sveriges fiskares producentorganisation, SFPO, och organisationen Fiskekommunerna.
– Men diskussionerna fortsätter om placeringarna, säger Martin Pettersen som är vd för Zephyr Vind AB.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det är det svenskplacerade dotterbolaget till norskkontrollerade Zephyr AS, som är ett mångmiljardföretag i vindkraftsbranschen. Här på västkusten vill Zephyr bygga två vindkraftsparker 25 kilometer utanför Marstrand på en sammanlagd yta av 197 kvadratkilometer.

Projektet har investeringsvolym på tiotals miljarder, berättar Martin Pettersen som bedömer att den här vindkraftsparken kan vara i gång 2031, under förutsättning att de tillstånd som krävs inkommer.

Just här handlar det om mellan 61 och 94 vindkraftverk med totalhöjder på 260–340 meter, som tillsammans ska kunna producera el för en miljon hushåll.

– Zephyr är inte ensamma om att söka tillstånd för vindkraft här ute, även om de nog är störst. Problemet som vi ser det, är att flera intressenter, liksom Zephyr, vill sätta upp verken där vi fiskar som mest. Detta kan vi så klart inte sitta och titta på, utan vi hoppas på att regeringen och Miljödepartementet ser den här utvecklingen, som kan skada svenskt yrkesfiske rejält, säger ordförande för SFPO, Peter Ronelöv Olsson på Orust.

ANNONS
”Nu handlar det om att tillämpa försiktighetsprincipen. Vi behöver svar på ur många vindkraftverk västkustens havsområden tål”, menar Lars Tysklind.
”Nu handlar det om att tillämpa försiktighetsprincipen. Vi behöver svar på ur många vindkraftverk västkustens havsområden tål”, menar Lars Tysklind. Bild: Ulf Blomgren

– Vi är ännu i ett tidigt skede och har bara haft samråd. Vi har också frågat yrkesfisket om alternativa utformningar som de tycker vore bättre. Men vi har inte fått några förslag alls, säger Martin Pettersen.

– Vi vill ha synpunkter från så många som möjligt, både myndigheter och allmänhet, för att kunna lämna in tillståndsansökningar under 2022 till Miljödepartementet.

LÄS MER: Markägare protesterar mot planerad vindkraftspark

På kort tid har flera aktörer tagit fram underlag för stora vindkraftsparker i Skagerrak i svensk ekonomisk zon, konstaterar Lars Tysklind som finns i Strömstad och är ordförande i Fiskekommunerna, organisationen med nio kommuner som tillsammans arbetar för bärkraftig utveckling av fiske- och vattenbrukverksamheter utmed Bohuskusten.

– De tänkta etableringarna sker inom riksintresse för yrkesfisket och kommer att påverka Sveriges framtida yrkesfiske, eftersom de sker i ett av de mest trålade områdena i Europa, säger han och pekar också på det svenska företaget Hexikon som vill bygga vindkraft här i havet.

– Väl skött kan yrkesfisket och aktuella aktörer samexistera. Men försiktighetsprincipen bör tillämpas och så väntar vi på Havsplanen för Västerhavet från regeringen.

LÄS MER: Majoritet för satsning på vindkraft på Skottfjället

ANNONS