Sven Ottosson, 87 år, i Rännelanda fick telefonproblem efter ett kraftigt åskväder. Eftersom mobilmottagningen är så dålig var han i princip isolerad.
Sven Ottosson, 87 år, i Rännelanda fick telefonproblem efter ett kraftigt åskväder. Eftersom mobilmottagningen är så dålig var han i princip isolerad.

"Vi är oroliga för att det ska hända honom någonting"

Sven Ottosson, 87 år, bor ensam i ett hus i Rännelanda. För en vecka sedan tystnade hans telefon efter det kraftiga åskvädret. Troligtvis tar det ytterligare två veckor innan problemet är åtgärdat.

ANNONS
|

– Det har ju varit tyst länge nu, säger Sven Ottosson som vanligtvis håller kontakten med familj och bekanta nästan varje dag.

Eftersom mottagningen är så dålig i närheten av huset är inte mobiltelefon ett alternativ berättar Gunilla Josefsson som är Svens svärdotter.

– Jag måste hålla upp telefonen mot fönstret om jag ska skicka ett meddelande, säger hon.

Kan inte larma

Svens familjemedlemmar är nu bekymrade för hans situation.

– Vi är oroliga för att det ska hända honom någonting. Det är ju långt mellan gårdarna här. Händer det något så kan han ju inte ropa, säger Gunilla.

– Det är bra att de tänker på mig, tycker Sven.

ANNONS

Två veckor till

Flera gånger har Gunilla talat med Telia utan resultat.

– De kan inte tala om vad det är för fel. Men eftersom vi har bytt telefonerna i huset så måste det vara ledningen det är fel på. De sade att de förstod oss, men det var som att prata med en vägg. Det gick inte att få något svar. Det som irriterar mig mest är att de prioriterar Uddevalla först och landsbygden sist. Det är precis som att vi på landsbygden inte finns, säger Gunilla.

Enligt Telia kommer problemet vara löst den 14 augusti.

– I Svens fall har vi ställt en fråga till Skanova för att skynda på, men de har svarat att de inte kan göra en omprioritering, berättar Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia. Just att han är gammal och ensam, det är en tråkig situation. Vi försöker trycka på Skanova så att de skyndar på och jag vet att de satt in mer resurser för att det ska gå så snabbt som möjligt.

Nödsändare

För att Sven inte ska vara helt isolerad har hans son gett honom en GPS-sändare som han vanligtvis använder när han arbetar inom skogsindustrin.

– Det är ju inte många som har en sådan och nu är ju min sambo otrygg i skogen i stället, säger Gunilla.

ANNONS

Ersättning

Den döda linjen kan ge Sven rätt till ekonomisk ersättning, men det är en klen tröst tycker Gunilla.

– Kompensationen hjälper ju inte honom. Vi får ju inte tillbaka Sven om det händer honom någonting.

– Pengar är inte allt, fyller Sven i.

ANNONS