Petra Karlssons stenkula promenad är uppskattad i Kungshamn. Själv har hon funnit en ny hobby i stenmåleriet. ”Men jag är noga med att inte måla på de naturliga berghällarna. Jag målar bara på lösa stenar”.
Petra Karlssons stenkula promenad är uppskattad i Kungshamn. Själv har hon funnit en ny hobby i stenmåleriet. ”Men jag är noga med att inte måla på de naturliga berghällarna. Jag målar bara på lösa stenar”. Bild: Anna Edlund

Vid stigens början målar Petra en stenkul promenad

Det började med en sten från Cypern som hon målade familjens namn på. Men Petra Karlsson fick blodad tand och nu tippar hon själv på att hon dekorerat närmare tusen stenar. Efter en tid började hon lägga ut sina konstverk på en promenadstig i Kungshamn – vilket gjorde folk nyfikna.

ANNONS
|

Det var strax innan coronapandemin bröt ut. Petra Karlsson från Kungshamn hade varit på Cypern och tagit med sig några fina släta stenar hem. En dag satte hon sig i tvättstugan, målade alla familjemedlemmars namn på varsin sten och placerade stenarna utanför ytterdörren.

Började lägga ut stenar hemma

– Eftersom jag hade köpt färg och tyckte att det var kul fortsatte jag måla på fler stenar, berättar Petra. Jag började med att lägga ut stenarna här hemma. Jag lade stenar på muren, på trappan men man kan inte ha hur många målade stenar som helst.

Petra skrattar lite.

– Jag tänkte ”var ska jag göra av allt?” Men det finns en stig här, en bit ovanför där vi bor. Jag lämnade några stenar vid stigen och allt eftersom fyllde jag på.

ANNONS

Snart började nyfikna Kungshamnsbor undra vem som låg bakom konstverken.

Kändes lite pinsamt

– Först sa jag inte till någon att det var jag som målat stenarna, förklarar Petra. Det kändes lite pinsamt. Jag tycker själv inte att jag är så bra på att måla. Men så såg jag att folk lade upp inlägg på Facebook och skrev att de tyckte det var en rolig grej. Då tänkte jag ”okej, jag fortsätter”. Men fortfarande visste bara min familj och de närmsta vännerna att det var jag som lade stenarna på stigen.

Efter en tid uppmärksammade även Sotenäs kommun promenadstråket kantat av målade stenar. I ett Facebook-inlägg skrev man ”Sotenäs kommun riktar ett varmt tack till dig eller er som lägger ut stenarna”.

– Många lämnade positiva kommentarer, fortsätter Petra och ler en aning. Då kände jag ”det behöver kanske inte vara så hemligt”.

Vid stigens början, från Petras håll, ligger en sten med texten ”En stenkul promenad”. Resten av stenarna är dekorerade med, som Petra själv uttrycker det, en blandad kompott av citat och figurer.

– Ser eller hör jag något roligt citat skriver jag ned det. Jag tar stenar där uppe. Sedan kommer de tillbaka med lite måleri på. Det är bra om de är lite större stenar, annars blir det plottrigt. Samtidigt ska jag orka bära hem dem. De väger en del. Ibland har min son och dotter tagit med stenar hem åt mig.

ANNONS

Petra gör en kort paus innan hon lägger till:

– Men det är skillnad att måla på papper och på en knögglig sten. Här är det inte lika enkelt att hitta sådana lättmålade stenar som de från Cypern.

Målade sagoporträtt på stenar

En bit ned längsmed stigen ligger fyra stenar i grupp. Rödluvan, vargen, jägaren och mormor har fått sina porträtt målade.

– Min grannes pojke tyckte att jag hade för mycket bilder med koppling till gamla sagor och barnprogram som Rödluvan, Flinta, Doktor Snuggles och Fem myror är fler än fyra elefanter, säger Petra och skrattar återigen. Jag fick uppdatera mig lite och googla vad som är inne nu. Då blev det bland annat Paw Patrol. Jag har också målat och gjort i ordning spel så att man till exempel kan spela memory eller tre i rad. Det är ganska mysigt att ta med fika och sitta där uppe och spela.

Petra berättar att hon hört om människor som åkt från Lysekil och Uddevalla för att titta på hennes stenar.

– Det känns roligt! Det blev ju lite av en grej under Corona – att fler och fler ville ta sig ut.

Förfrågningar om stenar målade på beställning har även trillat in. Till en början var det bekanta som hörde av sig, därefter deras vänner.

ANNONS

– Vissa har velat beställa väl avancerade grejer. ”Kan du måla min son?” Nej det kan jag inte. Jag kan inte heller måla av ett hus. Då får man fråga en konstnär. Jag har sagt ”ni ser nivån på stenarna där uppe, ni kan inte förvänta er bättre”.

Stenmålandet har blivit en hobby

För Petra har stenmålandet blivit en hobby och ett sätt att varva ner.

– Det är väldigt avkopplande att sitta själv inne i tvättstugan, måla och lyssna på en ljudbok. Nu har jag inte målat så jättemycket den senaste tiden, jag har spelat lite för mycket padel. Men jag har inte tänkt sluta måla på stenar.

De målade stenarna kräver dessutom underhåll. Då och då behövs de piffas till.

– Färgen håller något år, säger Petra. Jag brukar använda klarlack också – då blir de mer tåliga för väder och vind. Det blåser och regnar åt alla håll ganska ofta. Ibland när jag tagit med någon sten hem för att fixa färgen har det hänt att jag mött folk på vägen som sagt ”den där stenen ska ligga kvar där upp”.

Med ett leende fortsätter Petra:

– I början gick jag i mörkret och hämtade stenar men det var på den tiden då ingen visste att det var jag som målade dem.

ANNONS

Petra Karlsson

Ålder: 42 år.

Bor: Kungshamn.

Familj: Man och två barn.

Gör: Speciallärare.

Intressen: Lyssna på ljudböcker, spela padel, måla stenar.

LÄS MER:Populära promenaden saboterad – hundratals stenar krossade

LÄS MER:Kajsa startar insamling för saboterad populär promenad

ANNONS