Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.
Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

”Viktigt verktyg för personal och kunder”

Att butiks-innehavare följer lagstiftningen kring kameraövervakning är nödvändigt för branschen. Det menar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel. – Kameror är vårt viktigaste verktyg för att öka tryggheten hos personal och kunder.

ANNONS
|

I dagsläget får butiker ha övervakningskameror i kassalinjen och vid entrén, bara man anmäler det till länsstyrelsen. Men vill man övervaka ytor ute i butiken krävs tillstånd, vilket enligt Per Geijer ibland kan vara svårt att få.

– Det beror på handläggande länsstyrelse och person. Ofta är det just säljområden som behöver övervakas, som på guldsidan. Där sker inte rånen i kassan utan vid montrarna.

Positivt

Svensk Handel ser positivt på årets särskilda tillsyn.

– Det är viktigt så vi kan använda kameror i framtiden. Det är jättebra att länsstyrelsen är ute i verkligheten, nu när de är tillsynsmyndighet. Så får de prata med butikerna och få ökad förståelse för att lagarna kan vara röriga, säger Per Geijer.

ANNONS

I höst väntas en ny lagstiftning, där de två nuvarande samlas till en som reglerar all allmän kameraövervakning. Bland annat kan det ge butiker rätt att övervaka och spela in bilder i lokalen, efter anmälan. Att det skulle kunna vara integritetskränkande att övervaka säljytor mer, håller branschorganisationen inte med om.

– Man sitter inte och bevakar i realtid, utan man tittar först på materialet vid brottsmisstankar. Men att ha kameror på toaletter och i provrum det är inte rimligt. Självklart vill vi att kunderna känner sig trygga och inte övervakade, lagstiftningen måste följas, säger Per Geijer.

ANNONS