Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vill ha mer modern järnväg

Livet har gått i turbofart sen Åsa Torstensson (C) blev infrastrukturminister 2006.– I början snurrade det så snabbt att jag ibland glömde att fånga glädjetillfällena när jag mötte folk och såg vad jag åstadkommit.

Efter ett tag blev det bättre, när hon blev varm i kläderna.

– Det här är turbo, det var nog inte många i regeringen som var beredda på det, vi skulle leverera med en gång. Men det är oerhört stimulerande.

Lågkonjunkturen höjde farten ytterligare.

Inför valet 2006 var Åsa Torstensson från Strömstad med och tog fram programmet som alliansregeringen sedan har arbetat med under den gångna mandatperioden.

Hon hade då suttit på riksdagens Bohusbänk sedan 1998.

Som infrastrukturminister har hon ansvarat för bland annat transporter, vägar, järnvägar, hamnar, elektronisk kommunikation, it och postgång.

Hon beskriver det som ett område där förra regeringen hade lovat mycket men utan finansiering.

Nu är hålen tätade, säger hon, och skulle det bli ett maktskifte är hennes största oro att det ska bli samma situation igen.

Hon har förvånats över hur oerhört starka frågorna inom hennes område är på det lokala planet.

– Ibland måste diskussionen ske från ett nationellt perspektiv och då känner människor på lokal nivå inte igen sig. Exempelvis behoven av vägar och järnväg, de måste vägas mot varandra. Poängen är att de fungerar ihop men det har varit det svåraste att förtydliga.

Vem umgås du mest med i regeringen?

– Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C). Vi bor på Söder båda två.

– Kommer jag hem sent ibland, ringer jag och kollar ”är du hungrig” och så går vi ut och äter. Våra frågor ligger nära varandra och då har vi mycket diskussioner.

Har ditt klädkonto ökat mycket som minister?

– Det ökade under halvåret då jag var ordförande i EU:s transportministerråd. Då snurrade de 24 timmarna ännu fortare och jag hann inte tvätta utan fick köpa nytt i stället.

Om det blir maktskifte – hur kommer bohusläningarna att märka att du sitter på Bohusbänken?

– Jag hoppas att bohusläningarna har sett vad jag har haft för fokus i regeringen med till exempel det västsvenska paketet i våras med beslut om stora investeringar på järnvägar, vägar och sjöfart och därmed bättre kollektivtrafik.

Är du besviken på något?

– Jag initierade en utredning om en modern järnväg med höghastighetsspår. Där hade jag hoppats att vi hade kommit längre.