Vinterkräksjukan kan slå rekord i år.
Vinterkräksjukan kan slå rekord i år.

Vinterkräksjukan kan slå rekord

Vinterkräksjukan kan slå rekord i år.På Uddevalla sjukhus och Näl syns en tydlig ökning. Det förebyggande arbetet har intensifierats. På ett par avdelningar är det intagningsstopp och anhöriga uppmanas att vara restriktiva med besök.

ANNONS
|

Antalet inrapporterade fall av vinterkräksjuka, calici, i Sverige var högst hittills under vintern 2008–2009. Om trenden håller sig kommer 2011 att bli ännu värre.

–Rapporter visar att vi kan få en lika hög eller högre aktivitet av smittan än för två år sedan, säger NU-sjukvårdens chefläkare Ulf Almqvist.

–NU-sjukvården har hittills haft problem med calici på några vårdavdelningar. Nu ser vi tyvärr att antalet fall lökar på sjukhuset, säger Ulf Almqvist och berättar att vaksamheten har höjts liksom det förebyggande arbetet på Näl och Uddevalla sjukhus.

För att minska smittspridningen uppmanas anhöriga att tänka noga innan man besöker någon patient på sjukhuset. När det handlar om avdelningar där det redan finns smitta ska besök göras endast i undantagsfall.

ANNONS

–Den som själv är sjuk eller smittad ska stanna hemma, säger Ulf Almqvist. Det är viktigt att den som behöver sjukhusvård talar om att man eventuellt är smittad för att smittan ska kunna isoleras så långt det är möjligt.

Igår hade smitta konstaterats på vårdavdelning 51, medicin på Näl och på vårdavdelning 12, medicin, på Uddevalla sjukhus. På båda avdelningarna är det intagningsstopp för nya patienter.

Smittskyddsinstitutets första rapport för i år visar också på en kraftig ökning i Sverige av antalet diagnosticerade fall av vinterkräksjuka. Aldrig tidigare har så många fall rapporterats veckorna runt nyår. Ökningen fortsätter och utvecklingen kan bli densamma som vintern 2008–2009 då toppen nåddes omkring vecka 11–12.

Calici, som också kallas vinterkräksjuka är samlingsnamnet på en grupp virus som är mycket smittsamma. I en enda droppe från kräkning eller avföring kan det finnas miljoner virus. Calicivirus sprids oftast från person till person via smittad kall mat, via direktkontakt eller via dryck. Om man kräks häftigt kan smittan spridas genom luften i form av små droppar. Viktigt för att förhindra att bli smittad är att tvätta händerna ofta med tvål och vatten och gärna handsprit därefter. Den som är sjuk smittar upp till 48 timmar efter det att kräkningar eller diarréer har upphört.

Källa: NU-sjukvården

ANNONS