Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Washington var länge en ogästvänlig stad med å ena sidan pampiga byggnader, å andra sidan slum. Nu är det nya tider. Bild: Linda Larsson

Washington är äntligen en metropol

Washington var länge två städer. Den ena var maktens centrum. Den andra var slummens och förfallets – aldrig möttes de två. Först på senare år har staden vaknat – och äntligen blivit en metropol som lockar turister.

Den här artikeln bygger på ett samarbete mellan Göteborgs-Posten och tidningen Res, läs fler resereportage här.

Det fanns en tid då resenärer fnös åt Amerikas huvudstad: bara en massa pampiga, neoklassicistiska byggnader, men inget riktigt stadsliv. Länge betraktades Washington – med 60 procent afroamerikansk, i huvudsak fattig befolkning – som narkotikainfekterat och farligt. Borgmästaren själv åkte fast för kokainhantering.

Staden började byggas på 1790-talet i ett värdelöst träsk och var aldrig tänkt att bli mer än ett administrativt centrum. Men så för något decennium sedan – som författaren Bobo Karlsson har beskrivit det – blommade ”sömntutan” och ”tråkmånsen” Washington upp. På kort tid blev den en utåtriktad och glamourös världsstad som fyllde mediers nöjes-, kultur- och resesidor. Stan har vuxit till 680 000 invånare. Den har blivit ungdomlig – ­ministerier och think-tanks suger till sig unga talanger, som ser till att stadsdelar blommar upp. Ytterområdena har en dynamisk high tech-industri. Restaurangerna har blivit fler och bättre. Det ligger kaféer i varje gathörn. Medelklassen flyttar in från de standardiserade förorterna i granndelstaterna Maryland och Virginia. Och äntligen tar staden till vara på sitt läge längs den breda och granna floden Potomac. Vi kan nu promenera längs floden på det vis parisare gör längs Seine. Staden är renare och rikare, snyggare och grönare.

En svenskamerikanska som bott i Washington i 50 år sa: ”Ja, det förekommer att gäster vågar stanna på kalasen senare än halv tio – förr skulle alla hem och lägga sig för att komma först till jobbet nästa dag.”

Med nya byggnader, rikt kulturliv och en mera swinging befolkning har Washington äntligen blivit den världsstad det kan förväntas av Amerikas fjärde ben – maktens – vid sidan om pengarnas (New York), glamourens ­(Hollywood) och geniernas (Silicon Valley).

Men det finns i Washington en Trump-faktor att ta hänsyn till. Betyder den globala avskyn för president Donald Trump och hans åtgärder att resenärer skräms bort från hans stad? Eller är det tvärtom så, att den amerikanska huvudstaden blivit ännu mera spännande och att vi därför söker oss dit?

5 x Hotell

1. The Jefferson

Byggt 1923 och varsamt renoverat. Stamställe för politiker och diplomater som träffas i hotellets ”klubbrum”, The Book Room. Rummet kan hyras av gästerna för drinkar. Här är det superlativer som gäller. Bra läge (inte långt från Vita Huset), vänlig och hjälpsam personal. Hotellets välbesökta bar Quill serverar husets drinkar för 15 dollar styck. Dubbelrum från cirka 2 800 kronor per natt.

1200 16th Street NW

jeffersondc.com

2. Trump International Hotel

DC:s nyaste lyxhotell med perfekt läge i det ombyggda gamla posthuset från 1899. Omdömena är som dem om presidenten: negativa. Bokningarna har hittills uteblivit och vanligaste beskrivningen lyder: tacky. Det är för mycket guld. Servicen beskrivs som oproffsig och arrogant. Om lobbyn i ett nio våningar högt atrium är dock de flesta överens: magnifik. Var dock beredd att betala 24 dollar för en cocktail i baren. Dubbelrum från cirka 4 200 kronor per natt.

1100 Pennsylvania Avenue NW

trumphotels.com/washington-dc

3. The Graham Boutique Hotel

Hotellet ligger i Georgetown (DC:s gamla stan) med historiska byggnader, universitet, butiker och restauranger. Beläget mellan floden Potomac och C&O-kanalen vid en tyst liten gata. Ungt och modernt. Hotellets takbar, The Observatory, är med sin utsikt över staden ett välbesökt vattenhål särskilt sommartid. Rumspriserna varierar säsongsvis och det finns många specialerbjudanden.

1075 Thomas Jefferson Street NW.

thegrahamgeorgetown.com

4. The Hamilton

Byggt 1922 av en fransk arkitekt i en blandning av Beaux Arts och Art Deco. Hotellet finns med på National Register of Historic Places. Bra läge nära stadens alla sevärdheter. Rena, snygga rum. Vänlig, hjälpsam personal. Hotellets restaurang är en populär och livlig mötesplats. Dubbelrum från cirka 900 kronor per natt.

600 14th Street NW

hamiltondc.com

5. Kimpton Carlyle Dupont Circle

Nyrenoverat med välutrustade, bekväma rum. Beläget på en trädkantad gata vid Dupont Circle med dess berömda fontän, mellan Georgetown med dess trendiga butiker och restauranger och nattlivet på 14th Street. Dubbelrum från cirka 3 000 kronor per natt.

1731 New Hampshire Ave NW

carlylehoteldc.com

5 x restauranger

Martin´s Tavern.. Bild: Linda Larsson

1. Martin’s Tavern

Klassisk bar och restaurang från 1933 (öppnade när spritförbudet upphörde). Traditionell amerikansk inredning. Stamställe för många presidenter – det var här John F. Kennedy friade till Jacqueline – och medieprofiler. Här äter man gärna oyster stew, fish & chips och corned beef and cabbage.

1264 Wisconsin Avenue, NW

martinstavern.com

2. Fiola Mare

Fiskrestaurang intill Potomac. Fisk, pasta, risotto, en och annan köttbit som ankbröst har slunkit in mellan krabbor och musslor, lax och torsk. Ett av Michelle Obamas favoritställen. Även vår egen Stefan Löfven hittade hit under sitt Washingtonbesök.

3050 K Street, NW

fiolamaredc.com

3. Rose’s Luxury

Ingen bordsbeställning här inte. Det är bara att kliva in i den hemtrevliga bondköksatmosfären och sätta sig vid köksbänken. Enligt ägaren Aaron Silverman är det inte bara en restaurang utan ett ställe som gör människor lyckliga. Smårätter, pastarätter, grekisk kyckling på ”familjens vis”.

717 8th Street SE

rosesluxury.com

4. Le Diplomate

Parisisk bistro, mer Paris än någon bistro i den franska huvudstaden, mitt i nya shoppingdistriktet 14th Street. President Hollande på statsbesök i sällskap av Michelle Obama smet hit kvällen innan middagen i Vita Huset. Zinkdisk i baren, knarriga trägolv, golvplattor i mosaik, antikviteter och kuriosa. Steak frites, köttgrytor, löksoppa, skaldjur och ett välkomnade bord med massor av nybakat bröd. Mest känd för sin överdådiga brunch.

1601 14th Street NW

lediplomatedc.com

5. Kinship

I en elegant och minimalistisk inredning serverar kocken Eric Ziebold en mycket varierande meny. Från Ossetra-kaviar och potatischips till en grillad kyckling (vikt cirka två kg) att vid barens bås dela på. Fast ingen vanlig kyckling precis. Den är panerad med citron och vitlök. Till detta serveras hans berömda bröd, Parker House Rolls.

1015 7th Street NW

kinshipdc.com

5 x Barer och kaféer

1. Bluejacket

Här sitter ölälskare mitt i bryggeriets rostfria utrustning. Stället har ändå en varm och mysig stämning tack vare golv och bord i vackert trä och den behagliga belysningen.

300 Tingey Street SE

bluejacketdc.com

2. La Colombe Coffee Roasters.

Sugen på en latte och smarrig bakelse i elegant miljö? Pröva La Colombe som sägs ha stans bästa kaffe. Dess sortiment av te från väldens alla hörn är utomordentligt.

924 Blagden Alley NW

lacolombe.com

3. Barmini

Ett cocktaillaboratorium som erbjuder nyskapade, kreativa och arbetsintensiva drinkar. Tai Mai innehåller till exempel ljus och mörk rom, curacao, lime och orgeat (en sirap gjord på mandel, socker och apelsinblomsvatten). Här serveras också fantasifulla smårätter. Bäst är att reservera plats i baren.

501 9th Street NW

minibarbyjoseandres.com

4. Top of the Gate

Att stå på taket med vänner och dricka ett glas framstår som ett måste i Washington just nu. Här på Watergate – ökänt sedan 1970-talet för president Nixons försök att skyla över inbrottsskandalen i Demokraternas högkvarter – har du en 360 graders utsikt över Potomac och staden. I baren The Next Whiskey Bar på entréplanet där 2 500 upplysta whiskeyflaskor glimmar och glittrar.

Watergate Hotel, 2650 Virginia Ave NW

thewatergatehotel.com/dine-and-drink/topofthegate

5. Biergarten Haus TVEK

Baren är precis som namnet antyder ¬– ett stort atrium med långbord, öppet året runt. Utomhusbaren serverar ett oändligt antal ölsorter från hela världen och skickliga bartendrar hjälper dig att välja. Här är det lätt att knyta nya bekantskaper.

1355 H Street NE

biergartenhaus.com

5 x Sevärdheter

Vita Huset

Började byggas av slavar 1792 i nyklassicistisk stil. Arkitekten var irländare och förebilden en villa i Dublin. Husets yttre är sig likt men renoveringar och tillbyggnader har varit många under åren. Likaså har många presidenter och deras fruar velat sätta sin egen prägel på inredningen. Bland porträttsamlingen av presidenter och first ladies finns ett flertal målade av den svenske mästaren Anders Zorn. President Inträdet är gratis, men det krävs tålamod – kön är lång. Kontakta amerikanska ambassaden för att säkra plats.

1600 Pennsylvania Avenue NW

2. Capitolium

Capitolium började byggas 1793 i samma stil som Vita Huset. Det är den amerikanska politikens samlingsplats för representanthuset och senaten. Besökare kan mot uppvisande av pass vid the House Gallery få tillstånd att följa debatterna. Capitolium är också ett museum för amerikansk konst och historia.

First/East Capitol Street NE

Boka biljett på tours.visitthecapitol.gov.

3. The National Mall

Berömt och besökt för sina Memorials: Washington Monument, Lincoln Memorial, Thomas Jefferson Memorial, WWII Memorial, Franklin Delano Roosevelt Memorial, Korean War Veterans Memorial, och Vietnam Veterans Memorial med dess 58 195 namn. Det nu parkliknande området kantas också av en rad museer (se nedan).

4. Anacostia

Stadsdelen var länge synonym med svart slum och kriminalitet. Sedan basebollstadion National Stadium invigdes 2008 är stadsdelen i färd med att ändra skepnad. Den gamla stadskärnan har kvar sin karaktär från mitten av 1800-talet. Här finns stora grönområden med väl utmärkta promenadstråk. Båtar finns att hyra och du kan även pröva din fiskelycka.

I Washington DC:s sydvästra stadsdel

5. Old China Town

Hit flyttade de kinesiska immigranterna på 1930-talet från sina tidigare trakter vid Pennsylvania Avenue. Området domineras av Friendship Arch som uppfördes 1989. Efter invigningen av arenan Verizon Center 1989 har lite av den kinesiska karaktären försvunnit. Är du sugen på kinamat eller asiatisk mat så finns här ett tjugotal restauranger. I grannskapet finns International Spy Museum där du kan leka agent, Ford Theatre där president Lincoln mördades och National Portrait Gallery med porträtt av landets presidenter.

Mellan 5th – 8th Street och H och I Streets NW

5 x Museer

The National Museum of African American History and Culture.. Bild: Linda Larsson

1. The National Museum of African American History and Culture

Det nya afroamerikanska museet kan vara det bästa museum du sett i livet. Byggnaden, ritad av David Adaye och Philip Freelon,, är ett konstverk i sig själv. Interiört finns gott om plats och du bombarderas av ljus och bilder, ljud och oljud. Allt finns dokumenterat och det är inte kritik när vi noterar att afroamerikanernas amerikanska liv mindre skildras ur slav- och rasistperspektiv än genom deras framgångar – från sprintern Jesse Owens till utrikesminister Colin Powell. Du blir på gott humör. Du kan gå in i en fängelsecell från det brutala Angola i Louisiana, du kan dregla över Chuck Berrys röda Cadillac.

1400 Constitution Ave NW,

nmaahc.si.edu

2. National Gallery of Art

Tänk Louvren i Paris i mängd, tänk Prado i Madrid och lägg till en skopa amerikansk egenart. Det blir ett stort konstmuseum i statlig regi, med stora resurser och kreativ utblick och sensationella separatutställningar. Här finns europeisk och amerikansk konst, där du möter Rembrandt, Monet, Vermeer, Turner, Picasso, Matisse, Hooper, Polock, Warhol, Lichtenstein och Calder.

National Mall, mellan 3rd and 9th Streets, på Constitution Avenue.

nga.gov

3. Smithsonian Institution

Detta är Amerikas nationalmuseum, ett kluster av museer och gallerier samt National Zoo. Museerna lockar 30 miljoner besökare per år. Två av dem är måsten: National Air and Space Museum och National Museum of American History. I det första blir du mjuk i benen när du står under Spirit of St Louis eller en meter från en rymdkapsel. Det andra har prärievagnar, lokomotiv, valaffischer och George Washingtons löständer (kopia, originalet stals).

The National mall

si.edu

4. Newseum

Stoppa pressarna! Detta mediemuseum – denna hyllning till det fria ordet – med orgier i interaktivitet får sina besökare på ypperligt humör. Journalistikens utveckling skildras genom att fokusera på mediebevakningen av stora händelser i historien. Du kan göra ditt eget TV-program. Men bäst av allt – ett collage av journalister genom Hollywoodfilmernas historia.

555 Pennsylvania Ave NW

newseum.org.visit

5. United States Holocaust Memorial Museum

Förkortat kan vi kalla det Judiska museet; sådana finns det flera världen runt men detta är det bästa. Förintelsens historia, Hitler, nazismen, den ariska ideologin och ghetton, gaskamrar och koncentrationsläger exponeras slagkraftigt. Det finns en Minnenas hall där besökaren kan tända ett ljus och reflektera. Museets adress är en hyllning till undantaget i Sveriges sjabbiga historia i förhållande till nazismen

100 Raoul Wallenberg Place, nära The Mall.

5 x Shopping

Shopping i Washington D.C.. Bild: Sebastian Marin

1. T.J. Maxx

Märkeskläder för alla, från baby till vuxen. Stort urval av möbler, porslin, hushållsartiklar och presenter. Som alltid när det gäller outlets så varierar utbudet dag för dag. Ena dagen hittar du den kappan du såg i Florens till en tiondel av priset och nästa dag finns inget som faller dig i smaken. Öppet alla dagar.

3222 M Street NW

2. Crate & Barrel

För dig som älskar amerikansk inredningsstil finns Crate & Barell. Möbler och inredningsaccessoarer, sängkläder och handdukar, presenter. Mycket i egen design. Området M Street och Wisconsin Ave NW är ett eldorado av inrednings- och antikvitetsaffärer och gallerier.

Öppet alla dagar

4828 Massachusetts Avenue NW och 3307 M Street NW

3. 14th Street

Ett nedgånget område runt Thomas Circle och U Street som blivit DC:s hetaste shoppingområde. En salig blandning av butiker som saluför möbler, kläder och mycket mera. Dåligt med P-platser, ta tunnelbana till U-Street.

4. Eastern Market

Varje stor stad har sin egen mage. I Paris hette den förr Hallarna, i Washington heter den Eastern Market. Marknaden är belägen strax bakom Capitol Hill i kvarter med trädkantade gator och välbevarade 1800-talshus. Kyckling och kött, grönsaker och blommor. Tunnelbana till Eastern Market.

225 7th Street SE

5 x Se och göra

1. Arlington National Cemetary

Denna krigshjältarnas och de odödliga politikernas kyrkogård ligger på andra sidan Potomacfloden i Virginia. Den har funnits sedan inbördeskriget på 1860-talet. 300 000 personer ligger begravda där, och på kändislistan finns andra världskrigets framgångsrike general Omar Bradley, deckarförfattaren Dashiell Hammett, boxaren Joe Louis, Nobelpristagaren George C. Marshall (med Marshallplanen), skådespelaren Lee Marvin, jazzmusikern Glenn Miller och president John F Kennedy.

arlingtoncemetery.mil/visit‎

2. Kennedy Center

Det fullständiga namnet är John F. Kennedy Center for the Performing Arts, ett konglomerat av teater- och konsertlokaler. Kennedy ger 2 000 konserter, från klassiskt till country, teater-, opera- och balettföreställningar. Washington var till 1971 en kulturell öken. Kennedy Center förvandlade det till en första rangens kulturstad.

2700 F St NW

kennedy-center.org

3. Baseball

Baseboll är en amerikansk religion på ett annat sätt än de andra stora sporterna. Baseboll kan av ett svenskt fotbollsfan avfärdas som en form av brännboll. För amerikanen skapar sporten hjältar, ger intressant statistik och hemmalagskänsla. Ingen sport – inte ens brittiska och spanska fotbollsligan – har så högt betalda stjärnor som baseboll. Washington Nationals är ett av lagen i ligan. Dess stadion är ny och ligger i Anacostia som man når med tunnelbana.

1500 S Capitol Street SE

washington.nationals.mlb.com

4. En flodfärd

Skalden Johan Henric Kellgren konstaterade i Dumboms leverne, att ”På sina resor han förnam / hur väl försynens nåd reglerat / som floder över allt placerat / där stora städer stryka fram”. London med Themsen, Wien med Donau, Paris med Seine för att ta några exempel. Washington har hela tiden haft Potomac, en bred, kraftig flod men inte förrän nu gett den en chans. Äntligen är floden upptäckt – och nu är flodutflykter en bit av huvudstadens liv. Man hoppar på i Alexandria i Virginia, the Gaylord National Hotel, Alexandria National Harbour eller the National Harbor i Maryland och att korsa floden en väg är en 25 minuters sjöresa. Biljetter kostar 16 dollar.

potomacriverboatco.com

5 x Shopping

1. T.J . Maxx.

Märkeskläder för alla, från baby till vuxen. Stort urval av möbler, porslin, hushållsartiklar och presenter. Som alltid när det gäller outlets så varierar utbudet dag för dag. Ena dagen hittar du den kappan du såg i Florens till en tiondel av priset och nästa dag finns inget som faller dig i smaken. Öppet alla dagar.

3222 M Street NW

2. Crate & Barrel

För dig som älskar amerikansk inredningsstil finns Crate & Barell. Möbler och inredningsaccessoarer, sängkläder och handdukar, presenter. Mycket i egen design. Området M Street och Wisconsin Ave NW är ett eldorado av inrednings- och antikvitetsaffärer och gallerier.

Öppet alla dagar

4828 Massachusetts Avenue NW och 3307 M Street NW

3. 14th Street

Ett nedgånget område runt Thomas Circle och U Street som blivit DC:s hetaste shoppingområde. En salig blandning av butiker som saluför möbler, kläder och mycket mera. Dåligt med P-platser, ta tunnelbana till U-Street.

4. Eastern Market

Varje stor stad har sin egen mage. I Paris hette den förr Hallarna, i Washington heter den Eastern Market. Marknaden är belägen strax bakom Capitol Hill i kvarter med trädkantade gator och välbevarade 1800-talshus. Kyckling och kött, grönsaker och blommor. Tunnelbana till Eastern Market.

225 7th Street SE

easternmarket-dc.org

LÄS MER: Slane – Irlands hemliga idyll med rockstjärnestatus