Programledaren och producenten Christian Möller pratar med Wiveca Ström om de senaste årens turbulens i Uddevallapolitiken i det senaste avsnittet av Bohusläningen inifrån.
Programledaren och producenten Christian Möller pratar med Wiveca Ström om de senaste årens turbulens i Uddevallapolitiken i det senaste avsnittet av Bohusläningen inifrån. Bild: Matilda Spetz

Wiveca Ström om att skildra ett politiskt kaos

Det har stormat ordentligt i Uddevallapolitiken under de senaste åren. Partikonstellationer har bildats och sedan lösts upp, beslut har tagits och sedan rivits upp, och allvarliga anklagelser har riktats mot både höger och vänster. Mitt i stormen har hela tiden en 59-årig från Vänersborg stått. Med sina avslöjanden, fördjupningar och analyser har hon gett sina läsare möjlighet att förstå den komplicerade situationen och själva bilda sig en uppfattning om rätt och fel. Med mer än 35 års arbetslivserfarenhet är hon en av våra mest rutinerade reportrar. Det här är Bohusläningen inifrån med Wiveca Ström.

ANNONS
|

Den här artikeln är ett utdrag ur podcasten ”Bohusläningen inifrån”. Lyssna på podden för att ta del av hela intervjun:

Spotify | Apple | Google | Acast

För att kunna diskutera den senaste tidens turbulens inom Uddevallapolitiken blir det naturligt att börja med valet 2018. Det blev annorlunda, inte bara på nationell nivå där det tog rekordlång tid innan en regering bildades, utan även i Uddevalla.

— Väljarna gav inte politiken något tydligt besked. Mandatperioden före så hade Socialdemokraterna makten tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, men Socialdemokraterna backade en del 2018 och samtidigt gick andra partier framåt.

— Socialdemokraterna var fortfarande störst och sedan blev det tre ungefär jämnstora partier, det var Uddevallapartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna. Och så ytterligare fem mindre partier. Det gjorde att fältet lämnades öppet för förhandlingar och till slut så lanserades en ovanligt stor koalition med hela sex partier som skulle ta makten, det var Uddevallapartiet tillsammans med den så kallade alliansen med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, och dessutom Miljöpartiet, och de kallade sig då Samverkansmajoriteten.

ANNONS
59-åriga Wiveca Ström har gjort sig känd som en granskande kommunreporter. Men karriären inleddes på Svensk Damtidning.
59-åriga Wiveca Ström har gjort sig känd som en granskande kommunreporter. Men karriären inleddes på Svensk Damtidning. Bild: Matilda Spetz

Den nya majoriteten gick snabbt ut med att dels presentera en ny budget med hårda besparingar samtidigt som de föreslog att fler politiker skulle få kommunala skattemedel i arvode.

LÄS MER: "Fullständig cirkus" inför beslut om arvoden för miljoner

— Det stötte på patrull med en gång. Både oppositionen, framförallt Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna protesterade. Men det blev även protester inom de egna leden.

Jag försöker beskriva allt så granskande och sakligt som möjligt

Andra saker som sticker ut under Samverkansmajoritetens första period är förslaget att stänga öppna förskolan på Kungstorget och att bygga om busshållplatserna på Västanvindsvägen.

För de som inte vet, hur går det egentligen till när du skriver om den här typen av politiska konflikter? Hur får du reda på saker?

— Det finns många olika sätt. Dels tittar jag varje dag i kommunens diarium. Det är där all inkommande och utgående post samlas. Och så får jag en hel del tips från allmänheten. Och då gör jag en bedömning om det är allmänt intressant fler än bara den person som tipsar. Och är det så, så går vi vidare, och då gäller det att ta reda på fakta. För det är oerhört viktigt att det som vi skriver är sant. Och så gäller det att prata med så många som möjligt så att alla sidor kommer fram.

ANNONS

Vad möts du av för typ av reaktioner? Händer det att folk blir upprörda?

— Ja, det händer. Ibland tycker de jag har intervjuat att jag inte har beskrivit deras verksamhet på ett så positivt sätt som de hade önskat sig. Men vi försöker ju beskriva allt så granskande och sakligt som möjligt.

— Jag kan mötas av beskyllningar inom politiken att det ena eller det andra blocket tycker att jag skriver mer eller mindre om den ena eller den andra sidan men jag tycker att jag får höra det ungefär lika mycket från båda sidor, så jag hoppas att det innebär att den hållning vi har är bra.

Och hur hanterar du den typen av kritik?

— Jag lyssnar naturligtvis, och är det ett sakfel så är det självklart för mig och tidningen att vi korrigerar. Är det något annat så får vi diskutera det och jag får förklara varför jag har skrivit som jag har gjort.

Badhusfrågan ständigt aktuell

Den kanske hetaste politiska frågan i Uddevalla är den om det planerade badhuset. Det har diskuterats i decennier och Wiveca Ström har skrivit spaltmeter om det.

— Det är många som har olika ingång i vad de vill se för framtida Uddevalla, och det avspeglas i debatten om badhuset.

ANNONS

LÄS MER: Så kommer badhuset i Uddevalla att se ut

Samverkansmajoriteten kallade i oktober 2019 något överraskande till presskonferens och meddelande att de rev upp det tidigare beslutet om att bygga det nya badhuset på Walkesborg och istället satsa på Rimnersområdet. Ett av skälen var att det påstods bli upp emot 100 miljoner kronor billigare.

— Det senaste nu är att det ska börja byggas i höst och att det ska vara klart 2024.

Så började kaoset

Omdebatterade frågor och partier som inte kommer överens tillhör vanligheterna inom lokalpolitiken. Men 2020 utbryter till slut ett fullskaligt kaos.

— Ja, jag har följt lokalpolitik på nära håll i många år men det som hände här var exceptionellt.

— Det började egentligen redan hösten 2019 med att det jäser mellan samhällsbyggnadsförvaltningen och samhällsbyggnadsnämnden. Så småningom, före jul, så tvingas samhällsbyggnadschefen bort från sin tjänst. Och då ska man hitta en ny chef.

— Och det är ungefär då som det här bråket blossar upp ordentligt för det visar sig att nämnden vill ha en chef och kommundirektören vill ha en annan, och det blir bråk medan det rekryteras.

Podcasten Bohusläningen inifrån bjuder på nya möten och fördjupningar varje vecka.
Podcasten Bohusläningen inifrån bjuder på nya möten och fördjupningar varje vecka. Bild: Matilda Spetz

I februari 2020 så skickar Roger Johansson (L) ut ett inlägg i sociala medier där han kraftigt kritiserar kommunstyrelsens dåvarande ordförande Christer Hasslebäck (UP) och skriver att han ångrar att han medverkade till att han fick den positionen.

ANNONS

— Då kom bråket i öppen dager och det blev startskottet på en räcka anklagelser fram och tillbaka. Man litade inte på varandra och det kom fram ett stort misstroende.

LÄS MER: Wiveca Ström: "Den som vill ha makt måste också kunna räkna"

En annan del i det bråk som bryter ut är det så kallade Kinaavtalet, när Uddevalla kommun fick besök av ett kinesiskt järnvägsbolag och tillsammans skrev under ett samförståndsavtal. Något de inte har rätt att göra.

— Kina är ju en stat som styrs av ett enda parti och att ingå ett avtal med ett statligt bolag är som att ingå ett avtal med Kina. Det sa Olle Lundin, som är professor och expert på kommunalrätt, när jag gjorde min granskning. Och det här har ju också pekats på som en del i misstroendet mot Christer Hasslebäck.

Nytt styre

Allt mynnar ut i att Samverkansmajoriteten splittras och det bildas en ny koalition.

— Socialdemokraterna är då tidigt ute och aviserar sitt intresse för att skapa en ny majoritet. Och de går då samman med Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna. Ingemar Samuelsson blir kommunstyrelsens ordförande igen.

Har du hunnit få något intryck av hur det nya politiska styret fungerar jämfört med det gamla?

ANNONS

— Det är ju ett väldigt ovanligt år så tillvida att vi har en pandemi som påverkar nästan allting, men det tycks ha varit en förvaltande period där den nya majoriteten har tagit vara på de beslut som tidigare har fattats.

— Det har också handlat mycket om planerna för översvämningsskydd som är en förutsättning för att staden ska kunna växa västerut, och en del markaffärer.

Bohusläningen inifrån

Samtal och fördjupningar med Bohusläningens profiler om arbetet med de stora nyhetshändelserna och livet i journalistikens tjänst.

Lyssna på bohuslaningen.se eller här:

Spotify | Apple | Google | Acast

Fotnot

Podcasten spelades in innan de senaste veckornas nyheter om Uddevalla kommuns hantering av coronavaccinet.

ANNONS