Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Försäljningen av bostadsrätter till personer som inte får bosätta sig där och stora kostnader för nya bostadsprojekt på andra ställen i kommunen ödelägger kommunens ekonomi, menar Yngve Berlin.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Omvänd boplikt dålig affär

I samtliga kommuner i Bohuslän kämpar människor som har framtidstro för att fler ska bo­sätta sig i kommunen och bli medfinansiärer till en lokal åretruntservice.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I Lysekil bedrivs en politik i motsatt riktning.

I samråd med Bostadskreditnämnden avyttrar man fullt beboeliga hyresfastigheter i ena delen av centrala stan och i andra änden bygger exploatörer bostäder för kapitalstarka. I bostadsområdet Fridhemsberget har 122 lägenheter förskingrats.

Regeringens budskap till kommunen var, ni får riva eller sälja fastigheterna men ni får inte använda dem som bostäder! Några har rivits och resten har sålts.

Nu bjuds, i en färgglad broschyr, 32 av dessa försålda lägenheter på Ekgatan ut till försäljning som bostadsrätter.

Vad sägs om en tvårumslägenhet – bostadsrätt med utsikt över Gullmarn – för 650 000 kronor i inköp och en månadshyra på bara drygt 1 000 kronor.

Något för en blivande Lysekilsbo. Trodde du ja. Glöm det. Vill du mantalsskriva dig i Lysekil så får du söka en annan bostad.

Du får helt enkelt inte lov att bosätta dig på Ekgatan 2 eller 4 om du är skriven i kommunen.

Omvänd boplikt ödelägger den kommunala ekonomin.

Samtidigt har kommunen gigantiska kringkostnader för den så kallade Norra Hamnstranden. Detta påkostade nybygge bebos till 60 procent av kapitalstarka människor som inte betalar ett öre skatt till kommunen.

Det är ren förskingring av medborgarnas kapital och ett hån mot ungdomar och lågavlönade som behöver ett billigt boende.

Yngve Berlin

Kommunistiska partiet

Kommunfullmäktigeledamot i Lysekil