Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dalslands sjukhus.

Oro för nattjour på Dalslands sjukhus

Kommittén för Dalslands sjukhus kräver garantier för fortsatt nattjour på Dalslands sjukhus.

När hälso- och sjukvårdsnämnderna i norra Bohuslän, Trestad och Dalsland slås samman till en enda 2015, befarar kommittén att nattjouren på sjukhusen i Bäckefors och Strömstad kan bli centraliserade.

– Vi har blivit lurade förut, säger Jerker Johansson i kommittén.

– Fram till 22 ska jourcentralerna hållas öppna för det har alla partier kommit överens om i den så kallade krav- och kvalitetsboken som alla hänvisar till. Men kommer vi att ha jour på nätterna?

I direktsändning hos Radio Väst den 9 september garanterade regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) detta fram till 2018.

Ordförande för Dalslandsnämnden Ewa Arvidsson (S) från Åmål säger till tidningen, att hon delar den uppfattningen. Nattjouren i Bäckefors och Strömstad kostar 4-5 miljoner om året, som nog skulle kunna användas bättre i NU-sjukvården, menar dock regionrådet Jonas Andersson (FP) mot bakgrund att 2 - 3 personer besöker nattjouren i Bäckefors per dygn.

– Men även om det här kostar en slant, så menar jag att det vore orealistiskt att patienter skulle behöva åka tio - tjugo mil mitt i natten för att komma till en läkare, säger hälso- och sjukvårdschefen Håkan Sundberg.

Läs också: Vad säger politikerna om småsjukhusen?