Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kerstin Hultgren växte upp i affären mitt emot Sigurd Olssons butik och hon berättar livfullt om händelser och människor genom åren. ”Sigurd kastade inget”, säger hon och berättar att hon funnit ett kvittoblock från tiden när Sigurd var butiksbiträde i Göteborg, innan han köpte butiken i Mollösund.

Orustbutik blev museum

I dag klockan 15 avtäcks skylten till Sigurd Olssons speceri- och diversehandel och butiken öppnas igen, nu som museum. Föreningen Mollösund har gjort ett jättejobb.

Nu är de i mål, kvinnorna som kämpat för att bevara Sigurd Olssons affär. Butiken har funnits i samhället sedan 1930 men stängdes 1966 och fick stå med all inredning och hela sortimentet orört. Dottern Signe som ärvt huset och flera andra fastigheter, avled 2006 och hela hennes kvarlåtenskap tillföll Allmänna arvsfonden.

– Vi gjorde en ansökan till arvsfonden om att få ta över huset med affären, säger Kerstin Hultgren.

Hon är en av eldsjälarna i museisektionen inom föreningen Mollösund och har lagt tusentals timmar i butiken för att ta vara på och återställa den i ursprungligt skick.

Föreningen Mollösund fick väldigt fina referenser och intyg från Bohusläns museum, kommunen och länstyrelsen och undret skedde.

Allmänna arvsfonden donerade fastigheten till föreningen tillsammans med ett belopp på 470 000 kronor för restaureringen.

– Vi är en gammal förening som gjort mycket under de 65 år vi funnits. Allt arbete sker ideellt, säger Ann-Sofie Bernhardsson som en förklaring till att de faktiskt lyckades.

Originalvaror från förr

Sedan började det stora jobbet. Fastigheten hade stått ouppvärmd sedan 1966. Fukt, kyla och smuts mötte kvinnorna som gav sig i kast med att utrymma butikslokalen så att hantverkarna kunde komma åt.

– Vi var så skitiga att vi fick klä av oss på utsidan när vi kom hem, säger Kristina Larsson.

Lyckan de känner idag måste vara obeskrivlig. I butiken finns den ursprungliga inredningen från 1930-talet med en kyldisk från 1950-tal. Hyllorna är fulla av originalvaror som alla äldre kan känna igen. Under glasdisken står en liten flaska glycerinsprit med rosenvatten.

– En kvinna som jobbat i fiskindustrin berättade att hon tvättade sina händer i det innan hon skulle någonstans, för att ta bort fisklukten, säger Kristina Larsson.

Under invigningen ska en nytillverkad kopia av butiksskylten avtäckas och därefter startas kaffekvarnen för att sprida goda dofter från förr. Butiken kommer att hållas öppen dagligen fram till åttonde augusti.