Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Coronaåret har varit tufft, men det har också kommit med insikter som det är viktigt att vi tar tillvara på tillsammans, säger Karin Coxner.

Påsken kommer med hopp i Ljungskile

Året som gått har verkligen varit en omställningens tid. Mycket har blivit annorlunda, men Guds hus har hela tiden kunnat vara en öppen famn. Nu gör Ljungskile församling allt för att påskens budskap ska ingjuta nytt hopp – bland annat med en aktivitetsfylld vandring.

Allt har onekligen varit annorlunda under det senaste året och Ljungskile församling har försökt hantera situationen på bästa sätt. Internetsända gudstjänster och gudstjänster via digitala mötesrum, tipspromenader och coronapod, matleveranser med mycket mera.

På skärtorsdagen 1 april arrangerar församlingen en stor vandringsgudstjänst runt Ljungs kyrka där hela påsken firas i olika stationer längs vägen.

– Då är vi ute och kan göra något tillsammans, det har vi inte kunnat på länge. Sedan kommer man att kunna gå in i kyrkan också, åtta åt gången, och ta nattvarden. Det har vi inte heller kunnat göra på länge. Det är fint att lyfta fram just påsken som ger lite hopp, säger Karin Coxner, kyrkoherde i Ljungskile församling.

”Från mörker till ljus”

Kyrkan spelar också in en film som med utgångspunkt i påskens musik och bibeltexter följer berättelsen från skärtorsdag fram till påskdag. På just påskdagen kommer Ljungs och Resteröds kyrka också att slå upp portarna. I Ljungs kyrka för åtta föranmälda i taget och en ny gudstjänst varje timme, ”så länge folk vill komma”. I Resteröds kyrka är det öppet för enskild andakt mellan klockan 10 och 14.

Anna Ahnstedt Mitle och Göran Martinsson bygger ett kors inför påsken.
Anna Ahnstedt Mitle och Göran Martinsson bygger ett kors inför påsken.

Egentligen är det inte bra att man måsta föranmäla sig, menar Karin Coxner, men de gör ett försök för att ändå ge människor en möjlighet att fira gudstjänst i kyrkorummet under påsk. Påskens drama markerar ju ett skifte som får lite speciell tyngd just i år.

– Jesus blir förrådd och dör, allt det här svarta, det har vi ju varit med om nu. Sedan den gråa väntan, innan död vänds till liv. Det blir extra viktigt i år, alla kan leva sig in i det, att vi går från mörker till ljus. Och med våren och vaccinet på väg börjar det kännas hoppfullt.

Insikter som kan växa

Brödet bryts i nattvardens måltid.
Brödet bryts i nattvardens måltid.

Karin Coxner hoppas och tror att församlingen snart ska kunna fira gudstjänst tillsammans igen, kanske inte helt som vanligt men i alla fall med 50 personer. Kyrkans barngrupper kan också börja mötas utomhus.

LÄNK: Läs mer om Ljungskile församlings aktiviteter

Längtan efter att få träffas bortom skärmar och digitala möten är stark. Samtidigt upplever Karin Coxner att många verkligen tar tillvara de möjligheter som ändå finns och visar tacksamhet för det som kanske tidigare tagits för givet. Som att besöka en kyrka till exempel.

– Jag hoppas att vi lärt oss och kan hitta nya sätt att mötas och uttrycka glädje och tacksamhet, att vi tar tillvara på detta. Det är lätt att bara gå in i gamla hjulspår om allt blir som vanligt igen, men jag tror insikten är djup hos människor, den är inget som kommit lättsamt och därför får den rötter och kan växa. Och det gör vi tillsammans, genom att fira gudstjänst, mötas över en soppa eller fika.