Pengar saknas för invallning av Uddevalla

Inga pengar finns sparade för att rädda Uddevalla från höjda havsnivåer och en långsam drunkning, trots att problemet varit känt i decennier. Nu hoppas kommunen få pengar från EU.

ANNONS
|

Kustsamhällen och städer över hela jorden får nu sota för alla växthusgasutsläpp från bilar, industrier och jordbruk. Enligt SMHI:s beräkningar kommer havsnivån att stiga ungefär en meter till år 2100. Vissa forskare varnar också för att det kan röra sig om avsevärt högre höjningar än så. För Uddevallas del är det ännu mer komplicerat. Vid västliga oväder kan ytterligare en meter tryckas in mot staden och på andra sidan strömmar vattnet från Bäveån. Tillsammans med ett otillräckligt dagvattensystem har det länge lett till återkommande översvämningar.

Läs mer:

Just nu utreder kommunen hur problemen ska lösas. Enligt preliminära beräkningar kommer hela kalaset att kosta drygt 380 miljoner kronor och vara klart tidigast om fem år. Kommunala tjänstepersoner säger till Bohusläningen att det snarare kommer ta tio år och kommer kosta betydligt mer, beroende på föroreningshalten i marken. - Vi upprättar just nu en projektorganisation för att ta fram ett direktiv och mer fakta till politikerna till sommaren, berättar Patrik Petré, avdelningschef för strategisk planering. Varför har inget hänt tidigare? - Varför har inget hänt? Ja... man har helt enkelt inte velat, man har inte prioriterat det här. Man kunde ha lagt fram de här förslagen för tio eller tjugo år sen. I grunden finns några olika huvudalternativ: antingen att flytta delar av staden, bygga vallar eller bygga om husen så de tål översvämningar. Uddevallapolitikerna har hittills varit inriktade på att skydda staden. Nuvarande förslag är invallningsskydd på två och en halv meter som ska klara havsnivåhöjningarna under de närmsta femtio åren. Johan Litsmark, naturskadeexpert på Länsförsäkringar, är ingen anhängare av barriärer: - Kraftbolagen har jättestora problem att underhålla barriärerna i sina kraftverksdammar, hur ska vi orka underhålla klaffar och vallar mot ett inströmmande hav? I dag är det populärt att bo strandnära, men det funkar ju inte på längre sikt.

ANNONS

Läs mer:

Hos länsstyrelsen arbetar Lars Westholm, handläggare på Samhällsbyggnadsenheten. Han tror att både kommunen och fastighetsägarna måste ta sitt ansvar och sikta på en annan typ av byggande och förvaltning av fastigheter som ett komplement till vallarna: - Jag tror vi måste acceptera en viss risk för att det blir blött under vissa perioder, för det blir för dyrt att bygga bort problemen. Vi kommer att få se mer anpassade byggnader framöver med hus som klarar kortare översvämningar, upplyfta bottenvåningar på pelare eller hus som flyter på pontoner. Några pengar för den här omställningen finns dock inte hos Uddevalla kommun. Under tre års tid med start 2017 satsar kommunen nästan tio miljoner per år på utredningar, men det finns inget sparande för de framtida investeringar som måste göras. - Nej, vi har inte satt undan några pengar, bekräftar ekonomichefen Kenneth Erlandsson och hänvisar till att det har funnits för lite underlag och "lösa siffror". När Ikea skulle etablera sig kunde kommunen däremot sätta undan 480 miljoner kronor.

Den notan hamnade till slut på 450 miljoner. Med facit i hand kan det också tyckas ha varit "lösa siffror". Istället för att börja lägga undan pengar filar Uddevalla och tre andra städer på en ansökan till EU för att bekosta delar av projektet med forskningspengar. Den totala potten ligger på 275 miljoner kronor som kommunen alltså ska slåss om, mot alla andra kommuner i hela EU.

ANNONS

Läs mer:

ANNONS