Krister Kronlid tycker inte det är lämpligt att ha en borgerlig samhällssyn och samtidigt företräda Kommunal.
Krister Kronlid tycker inte det är lämpligt att ha en borgerlig samhällssyn och samtidigt företräda Kommunal.

Petad för borgerliga sympatier

Helena Ternehäll ville arbeta fackligt, men trots att kollegorna röstade fram henne till arbetsplatsombud petades hon av sektionen. Anledningen: Hon ansågs ha för borgerliga åsikter.

ANNONS
|

Helena Ternehäll valdes i våras till arbetsplatsombud av kollegorna på äldreboendet Tallåsen i Stenungsund. I början av november fick hon en facklig grundkurs av sitt fackförbund, Kommunal. Utbildningen hölls i Uddevalla där S-politikern och den lokala Kommunalrepresentanten Krister Kronlid höll en föreläsning. Under anförandet sågade Krister Kronlid alliansens politik längs med fotknölarna.

Ifrågasatte

Helena Ternehäll som säger sig sympatisera med alliansens politik ifrågasatte öppet Krister Kronlids analys av samhället och undrade bland annat om han inte tyckte det skulle löna sig att arbeta. Veckan därpå fick hon bassning av Lena Janson som är ordförande i Kommunals Stenungsundssektion som talade om för Helena Ternehäll att man upplevt henne som för lojal med arbetsgivarna och att hon skulle gå hem och fundera på sina värderingar.

ANNONS

– Det känns för jävligt. Man fattar inte att sånt här händer 2013, säger Helena Ternehäll.

Vad säger dina kollegor som röstade fram dig då?

– De är också helt förstummade. Jag är en vanlig arbetande undersköterska. Får jag inte vara fri att ha de politiska åsikter som jag delar med en tredjedel av befolkningen och samtidigt arbeta med arbetsmiljöfrågor på min arbetsplats?

Bohusläningen har sökt Lena Janson, ordförande i Stenungsundssektionen, men utan framgång. Krister Kronlid vill inte uttala sig i det aktuella fallet då det är en annan sektion som står bakom beslutet men går med på att tala övergripande om problemet.

– Jag tycker det är märkligt med människor som går med i en förening vars värdegrund står i bjärt kontrast med den ideologi och de värderingar som föreningen står för, säger han.

Ingen rättighet

Man får förvisso vara medlem i Kommunal och rösta på vilket parti man vill men enligt Krister Kronlid är det inte en rättighet att få bli förtroendevald i Kommunal. Det är en möjlighet. Och om man inte gillar vad förbundet står för är det fritt fram att välja ett annat fackförbund att representera en.

– Ska man inneha ett aktiv förtroendeuppdrag inom Kommunal behöver man vara mer än vanligt intresserad av att föra fram förbundets syfte och mål, säger Krister Kronlid.

ANNONS

Han poängterar att det i förbundets stadgar står att ”Kommunal ska också verka för en samhällsutveckling på demokratisk socialistisk grundval, innebärande social rättvisa, generell välfärdspolitik, full sysselsättning, jämställdhet mellan kvinnor och män samt internationell facklig solidaritet.”

Normalt utses skyddsombud på tre år av den fackliga organisation som har kollektivavtal med arbetsgivaren. Om det inte finns något kollektivavtal kan arbetstagarna själva välja skyddsombud och meddela arbetsgivaren skyddsombudets namn, adress, skyddsområde och för vilken tid uppdraget gäller (arbetsmiljöförordningen, 10§).

ANNONS