Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Peter Hilton: "Vattnet måste få ta plats i trädgårdens vardagsrum"

Enligt trädgårdsexperten och lokala radioprofilen Peter Hilton finns ingen riktig trädgård utan att det finns vatten. Så när boende i trakten nu har mer tid för större projekt på hemmaplan, pratar han sig varm om att anlägga en liten minisjö på tomten.

Just nu har Peter Hilton och gänget på Nisses Växter i Uddevalla fullt upp. Därför vill han passa på att inspirera alla dem som fått tid att lägga lite extra krut på trädgården.

– Jag pratar ofta och gärna om trädgårdens vardagsrum. En plats i västerläge där man kan sitta länge, umgås och grilla, medan solen går ned.

Peter Hilton pratar om att skapa trädgårdens vardagsrum.

Förslaget: Dela upp altanen med spaljé

Peter tycker att många verkar nöjda med att bygga en stor altan, ställa ut lite möbler och krukor och så är det klart. Han vill i stället se människor väva in växtlighet i detta vardagsrum, med lite mer finess.

– Det ska ju vara en fröjd för ögat att sitta där. Man kanske kan göra ett hål i altanen för att plantera ett träd, odla kryddor så man har dem lättillgängliga vid grillen eller bygga en spaljé för att dela upp "rummet".

Få mer inspiration till din trädgård – besök Nisses Växter här

En spaljé kräver inget bygglov och med ätbara spaljéväxter som vindruvor, minikiwi eller tagglösa björnbär kan man få till en solvägg med mycket gott som man kan stoppa i munnen.

– Och på andra sidan denna vägg av växter får du en skuggig plats. Ingen vill väl sitta och äta lunch i 30-gradig värme?

Bygga damm: Val av pump viktigt

I anslutning till detta rogivande vardagsrum hoppas nu Peter Hilton att fler i Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg med omnejd ska våga sig på ett dammprojekt. Men det finns en hel del att tänka på innan man sätter igång.

– Skillnaden mellan en stinkande pöl och en damm med klart vatten är hårfin. Så det är väldigt viktigt att man köper rätt pump och rätt filter. Kanske behövs även ett litet vattenfall för syresättningen? Varje trädgård och damm är unik så be gärna oss som kan det här om råd, säger han och fortsätter:

– Det här kan bli hela familjens roliga projekt med grodor, paddor, trollsländor och fiskar som ska matas. Eller så blir det helt enkelt trädgårdens mittpunkt, som du med smakfull belysning kan göra synlig inifrån huset även i höstmörkret.

Det finns många sätt att få in vatten som en del i trädgårdens vardagsrum.

"Vatten har alltid fascinerat"

Om man tycker att ett dammprojekt verkar alldeles för krävande kommer man långt med ett vattenspel. Ovanför ett kar kan du lägga ett galler och täcka detta med grus så att vattnet rinner igenom. Med pumpens hjälp går vattnet runt i det slutna systemet.

– Hit kommer fåglar för att dricka men framför allt får du det här fantastiska ljudet av porlande vatten som bryter av allt annat brus. Vatten har alltid fascinerat människan och det är verkligen något som förhärligar hela trädgården.