Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Blufflista. Så här kan listorna se ut som personer som utger sig för att vara dövstumma visar när de påstår att de samlar in pengar till döva barn.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Polisen varnar för bluffande tiggare

En mystisk klädd man som utgav sig för att vara stum knackade dörr på Skaftö för att sälja saker. Det väckte stor oro bland folk och när polisen kom dit visade det sig att mannen var en kvinna – som inte var stum. Nu varnar också Sveriges dövas riksförbund (SDR) för personer som försöker samla in pengar i deras namn.

I förra veckan strök kvinnan runt bland hus på Skaftö.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Ansiktet var dolt med en halsduk och man kunde inte se om det var en man eller kvinna. De flesta trodde det var en man, berättar polisinspektör Tomas Andersson.

Kvinnan gick runt med en lapp där det stod ”stum” och ville sälja småsaker. Men oron blev stor och Tomas Andersson fick en hel del samtal.

– Hon skrämde upp flera människor.

Han hittade kvinnan som först inte ville prata.

– Jag ropade på henne, men hon ville inte prata. Först när jag avslöjade att jag var polis började hon prata.

Men kvinnan kunde inte svenska så Tomas Andersson fick hjälp av en kompis via telefon. Kvinnan var inte misstänkt för något brott utan fick en tillsägelse, kort därefter lämnade hon området.

Liknande händelser har rapporterats runt om på västkusten bland annat på Bokenäset och Myggenäs. I Uddevalla handlar det om personer som går runt med listor och tigger pengar genom att utge sig för att vara dövstumma. Nu varnar SDR för tiggerierna.

– Det senaste samtalet kom från Uddevalla, men vi har fått samtal från andra delar av Sverige också, berättar Helena Fremnell, informations- och kommunikationsansvarig på SDR.

– Det här är ett fenomen som pågått i olika delar av Europa i flera år. I Sve­rige eskalerade det förra året ungefär vid den här tiden och nu verkar de vara tillbaka,

Det handlar om människor som går runt med insamlingslistor där bland annat SDR:s logga figurerat.

– Det är dåliga kopior med olika symboler, bland annat med vår logotyp.

Man utger sig för att ­samla in pengar för ett hem till dövstumma och uppmanar folk att skriva på listan. Man låtsas också vara döva.

När folk väl skrivit på ­listan förväntar sig de ”bluffdöva” att man också skänker pengar.

– Du blir ställd och känner dig dum om du inte ger något. Oftast pekar de på en summa som de vill ha och kikar gärna ner i plånboken när du börjar leta efter pengar.

I vissa fall har de, enligt rapporter, blivit så närgångna att de själv tagit upp ­pengar ur plånboken.

Helena Fremnell betonar att SDR aldrig går ut och ­tigger pengar.

Polisen känner igen för­farandet.

– Det förekommer titt som tätt, säger spaningschef Tony Bengtsson.