Mark och miljödomstolen ger Preemraff tillstånd att bygga ut raffinaderiet.
Mark och miljödomstolen ger Preemraff tillstånd att bygga ut raffinaderiet. Bild: Ronny B Nilsson

Preem får lov att bygga ut raffinaderiet

Första steget mot en utbyggnad av Preemraff i Lysekil har tagits. Mark- och miljödomstolen i Vänersborg har gett klartecken till den planerade satsningen.

ANNONS
|

– Jag har inte hunnit sätta mig in i domen i detalj ännu. Men det här är en viktig pusselbit som fallit på plats. Jag vill också säga att det här är en del av flera beslut som måste tas innan satsningen kan genomföras, säger Peter Abrahamsson, chef på Preemraff i Lysekil under fredagen.

Anledningen till att Preemraff gör den här satsningen är att de vill omvandla 2,5 miljoner ton tjockolja till diesel och bensin varje år. Det som ska byggas är bland annat en så kallad Residue hydrocracker som behövs för att omvandla de tyngre fraktionerna av tjockolja till svavelfri bensin och diesel.

ANNONS

Efterfrågan minskar

– Efterfrågan på tjockolja minskar kraftigt, säger Peter Abrahamsson.

Satsningen innebär att produktionen på raffinaderiet kommer att öka från 11,4 miljoner ton till 13,4 miljoner ton råolja varje år.

Preemraff har sedan starten arbetat med att minska utsläppen av svavel och kväveoxid.

LÄS MER:Därför är det bra att Preemraff bygger ut

I dag handlar debatten om utsläppen av koldioxid och klimatförändringar. Den här delen ingår inte i miljötillståndet utan regleras i handeln om utsläppsrätter.

Satsningen innebär att utsläppen ökar från 1, 7 miljoner ton till 3, 4 miljoner ton utsläpp av koldioxid varje år. Det innebär att Preemraff blir den anläggning i Sverige som kommer att släppa ut mest koldioxid.

Global fråga

Peter Abrahamsson framhåller att det handlar om en global fråga.

– Det vi vill göra är att tillverka bränslen som gör större miljönytta än vad tjockoljan gör. Det stämmer att utsläppen av koldioxid kommer att öka. Det beror på att vi måste använda mycket vätgas i processen. Men tillståndet innebär också att vi fått klartecken att använda olika typer av förnyelsebara råvaror i processen, vilket är positivt. Dessutom deltar vi i ett försök som går ut på att koldioxiden ska trycksättas för att bli flytande och sedan återföras ner under jordskorpan.

Domen från mark och miljödomstolen innebär att den nya hydrocrackern får lov att byggas.

ANNONS

Hade synpunkter

I tidigare skede har Naturvårdsverket lämnat synpunkter på Preems ansökan om att få bygga ut raffinaderiet. Det har då handlat om invändningar mot Preem AB:s utredning avseende den rödlistade fransfladdermusen som hörts på inspelningar. I fredagens dom konstateras att "projektets påverkan på förutsättningarna att upprätthålla gynnsam bevarandestatus för fransfladdermus i dess naturliga utbredningsområde, kan inte anses vara otillåtet försvårande."

Förutom dispens från förbudet i artskyddsförordningen när det gäller att skada eller förstöra fransfladdermusens viloplatser får Preem också dispens mot förbud mot gräva upp blåsippor på den plats där hydrocrackern ska ligga.

ANNONS