Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kommunistiska partier i Lysekil samlades på Kungstorget för att demonstrera. Henrik Källén, ung partimedlem och femtenamn på KPs vallista, tog upp både utrikespolitik och utbildnings- och arbetsmarknadspolitik.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Röd front mot högerpolitik och socialdemokrater

Kritik mot mesiga socialdemokrater, svensk utrikespolitik och lokala exploateringar. Kommunistiska partiet talade för ett 40-tal åhörare på 1-maj.

De röda fanorna vajar i en obarmhärtig vind när Lysekils rödaste front samlats på Kungstorget. Minst 40 år i rad har kommunistiska partiet i Lysekil demonstrerat denna dag, enligt partiordförande Yngve Berlin. Och budskapen känns igen - det handlar om internationell solidaritet, globalt förtryck mot fattigt folk och fattiga nationer, om imperialism och svensk vapenexport.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Ta hem de svenska trupperna från Afghanistan och varje svenskt vapen från ockuperad mark i Irak. Sverige ska vara alliansfritt, för fortsatt fred och en självstädig utrikespolitik, säger partiets första och yngsta talare Henrik Källén.

Men kommunistiska partiet pratar också om det lokala samhället och den lokala politiken. Henrik Källén kritiserar försäljningen av Färgarskolan, som nu blir bostadsrätter i stället för ett ungdomens hus. Yngve Berlin är inne på samma spår och menar att i Lysekil är det byggherrarna som styr.

– Korkade kommunpolitiker i en attraktiv kustkommun måste vara drömmen för en byggherre med obegränsad mängd norskt kapital i ryggen, säger han.

Också de lokala socialdemokraterna kritiseras.

– De sa sig gå i opposition efter förra valet, sedan dess har vi inte hört något mer ifrån dem. I alla fall inte som opposition, säger Yngve Berlin