Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ansluts till elnätet. Med hjälp av den 8350 meter långa kabeln ansluts vindkraftsparken på Sörgårdsfjället till elnätet. På bilden syns vindkraftsverk i Dingle.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Röstade nej till vindkraft i Forshälla

Forshällagruppen har vunnit en delseger i kampen om vindkraftutbyggnaden. Total politisk splittring rådde i kommunstyrelsen när beslutet togs på onsdagen.

Aldrig har ett ämne varit så hett som vindkraftsutbyggnaden i de södra delarna av kommunen. När beslutet kom upp på kommunstyrelsen igår fanns det ingen samstämmighet mellan den sittande politiska majoriteten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Miljöpartiet och Folkpartiet valde att gå ihop med Socialdemokraterna för att stoppa vindkraftutbyggnaden i södra Uddevalla. Detta innebär att man avstyrker ett antal verk i Sörskogen, Jättesås, Stenshult, Ljungskile Norra, Hoven, och Ljungskile Svenshögen. Detta innebär också att ärendet inte skickas vidare till Länsstyrelsen.

– Jag som miljöpartist får ofta höra att jag borde vara för utbyggnad av vindkraft. Men i detta fall är jag inte det. Jag vill ha bättre underlag för att ta beslut. Folk ska inte behöva klaga och må dåligt över att det byggs vindkraft, säger Gunilla Magnusson (Mp).

Centerpartiet, Sverigedemokraterna och Moderaterna ville lämna vidare ärendet till länsstyrelsen.

– Fram till kommunfullmäktige hoppas vi så klart att vi ska kunna kompromissa fram en lösning om begränsad utbyggnad av vindkraftverk. Det känns som att det ligger inom rimligt räckhåll, säger Henrik Sundström (M), kommunstyrelsens ordförande.

Varför tycker moderaterna att det borde byggas mer vindkraftverk?

– Vi måste ställa om samhället för en hållbar utveckling när det gäller alternativa energikällor. Frågan är också viktig utifrån ekonomisk synpunkt. Vi kan få flera ben att stå på i bygden.

KD valde att inte använda sin rösträtt i vindkraftsfrågan. Marie Henriksen representerade Kristdemokraterna.

– Innan omröstningen idag (läs igår), hade vi tänkt rösta nej till vindkraftverken utifrån bullerrisken. Men när det kom ett motförslag vill vi ta del av det och lyssna. Det har vi tid att göra fram till kommunfullmäktige.

Centerpartiet la ett eget motförslag: att Uddevalla kommun inte har något att invända mot att länsstyrelsen prövar de inkomna ansökningar utifrån gällande regler och förordningar samt att man därvid tillämpar de avstånd till bostadshus som legat till grund för den så kallade visualiseringen som Uddevalla kommun gjort, det vill säga minst 600 meter och 800 meter i den förhärskande vindriktningen.

Men det fick inte tillräckligt gehör.

En besviken Elving Andersson (C) kommenterar beslutet i kommunstyrelsen.

– Det här är naturligtvis inte roligt, men så är de demokratiska spelreglerna. Vi i Centerpartiet tror och har arbetat för utbyggd vindkraft.

På frågan om hur han tror att beskedet kommer tas emot ute i bygderna svarar han:

– För de som varit engagerade emot vindkraftverken är detta naturligtvis en seger, för dem som engagerat sig för är detta en besvikelse.

Men sista ordet är inte sagt. Förslaget från kommunstyrelsen går nu upp i kommunfullmäktige för slutligt beslut.

– Det är för ovisst att säga vad beslutet i kommunfullmäktige kommer bli. Folk kan påverkas och få reda på mer fakta innan det tas beslut, säger Gunilla Magnusson.