Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/18

Regnkaos i Munkedal

Munkedalsborna laddar upp med sandsäckar för att rädda sina hus. Samtidigt kommer nästa regnvarning – nya skyfall hotar att dra in över Bohuslän och Munkedal. – Lokalt kan man få mycket regn, men om man slår fram ett medelvärde så kommer det mellan 30-50 millimeter regn i Bohuslän, säger Christofer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Medan arbetet med att sanera vattenfyllda källare och lokaler pågår väntas nya regn komma in. För att hjälpa erbjöd kommunen på torsdagen sandsäckar till invånare.
– Det är det värsta jag varit med om, säger Christian Andersson.
Han är först med att hämta sandsäckar som förhoppningsvis ska skydda föräldrarnas hem mot nya vattenmassor.
– De säger att det ska komma mer vatten och då vill jag vara på säkra sidan, säger han.
Enligt Foreca kan de närmaste dagarna bli riktigt blöta. Upp till 50 millimeter regn väntas i område.
– Det rör sig ett regnområde nordöster ut med risk för lite åska och regn, lokalt kan det bli skyfall, säger Christofer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Samtidigt börjar konsekvenserna av onsdagens regnoväder att klarna. Kommunens lönekontor har tvingats evakuera från sina nyrenoverade lokaler i gamla posthuset. Där pågår arbetet med att sanera tak och väggar sedan bajsvatten sprutat ut ur toaletterna. Nu jobbar personalen tillfälligt i Gullmarssalen för att få ut lönerna i rätt tid.
– Vi kommer lösa situationen och alla kommer få sina löner. Så är det. Vi kopplar upp oss tillfälligt och löser detta, säger lönechefen Lennart Ekman.

Bland det allvarligaste var, menar kommunalrådet Åsa Karlsson (S), att hemtjänst och hemvård inte fick tillgång till sina journalsystem, dessutom sattes några larm ur funktion. Det löstes genom ökad tillsyn och fler hembesök. I infrastrukturen prioriterades på onsdagen vägar som behövs för skolbussarna.
– Det finns inte en chans att vi ska hinna besiktiga alla vägar. Därför har vi bett folk att vara försiktiga, speciellt på små vägar.

Vad drar kommunen för lärdomar?
– Självklart finns det flera saker, bara en sådan sak som att se över vad som händer när elektroniken och datorerna inte fungerar. När servrarna placerades där var det ingen som drömde om att toalettvatten skulle kunna spruta upp. Där måste vi hitta en annan lösning.

Åsa Karlsson tycker att hela samhället ställt upp och hjälpts åt i praktiska göromål för att klara situationen.
– Det är en sak att kommunhuset påverkas. Men jag lider framför allt med alla enskilda som drabbats och förstår att det är bedrövligt jobbigt för dem.