Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Golden Retrievern Milan är döpt med inspiration av ett familjeintresse: fotboll.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Roman satte punkt för aktierna

Richard Nilsson levde mitt i sin framtidsdröm i aktiemarknadsvärlden. Men plötsligt ville han inte mer.– Bränslet tog bara slut över natten.Han bestämde sig för att låta en annan dröm ta över: skrivandet.

Då var han redan på väg. Under tågresorna mellan hemmet i Ljungskile och jobbet i Stockholm skrev han på en berättelse och han fattade ett drastiskt beslut: När berättelsen var klar skulle han säga upp sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En tisdag i Södertälje inträdde stunden. Han satte punkt för romanen Johan och Louise, njöt av läget de sista 20 minuterna av tågresan och gjorde som han planerat.

Det är ett och halvt år sedan.

– Folk har undrat om jag är riktigt klok och det kanske jag inte är. Men man har en tendens att planera och vänta på det perfekta tillfället. Jag tror att man släpper fram mera kreativitet om man vågar släppa litet och inte är så hårt styrd av normer för hur man ska leva, säger han nu vid köksbordet i Ljungskile, där böckerna ligger, tryckta och klara.

Språket viktigt

Han har gjort två varianter; en med hårda pärmar, en pocketutgåva. På eget förlag; chansen att få ett av de etablerade att ta sig an hans verk bedömde han som alltför liten.

– Men jag skickar runt den nu.

Lektörshjälp har han köpt via en författarorganisation. Då var hela berättelsen färdigskriven och han fick ett samlat omdöme. Det ledde till viss omarbetning, men grundstommen är hans egen. Det har blivit en komplicerad komposition med flera olika berättare och parallella handlingar, varav en utgörs av ett brev.

– Egentligen har det viktigaste för mig varit att ha ett bra språk, handlingen kommer i andra hand. säger han.

Men ändå är det så att handlingen envist har pockat på sin rätt. Richards idé från början var att skriva en rolig bok.

– Det finns en massa böcker om kvinnor i 30-35-årsåldern, deras liv och relationer. Jag ville skriva en sådan om en man. Jag tycker det finns för litet sådant.

Men det blev inte roligt. Inte alls. Johan och Louise är en mörk, hemsk, bitvis blodig historia om människor som av olika skäl går under.

– Jag ville ha en bihandling men den tog över och det växte allteftersom jag skrev, förklarar han.

Frågor om sanning och skuld ligger tätt under de konkreta händelseförloppen. Olika personer, ur olika generationer ger sina versioner av vad som hänt och varför, först så småningom står det klart för läsaren hur det hänger ihop. Så klart det nu blir, ska tilläggas, för någon entydig sanning, total förklaring, ger inte romanen. Man kan inte ens när man läst till slut riktigt veta hur det egentligen var. Ett medvetet drag av författaren.

– Man kan aldrig riktigt veta vad som är sant under ytan, konstaterar han med ett allvar som visar att detta inte bara råkat hamna i hans bok utan är något han ägnat många tankar åt.

Lika svårt kan det vara att bedöma skuldfrågan. I hans roman besitter framför allt en av personerna en närmast djävulsk förmåga att förskjuta skuld, så att han själv alltid kan känna sig skuldfri och rättfärdigad vad han än gör.

Rolig bok

Huvudpersonen Johan Cederlund, som ger sin berättelse i jag-form, har sitt arbete i finansvärlden gemensamt med Richard Nilsson och han bor i Stockholm. Han har funnits med från början i romanprojektet och kanske återkommer han. Just nu vill Richard bryta med Johan ett tag, men han har idéer om vad som händer honom efter det öppna slutet i Johan och Louise.

Men det får vänta med att bli nedskrivet. Nu ska den där roliga boken bli av, tänker han sig.