Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

STOCKHOLM 2018-02-27 Tiggare i snöfall en kall vinterdag Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv), Metro och Expressen ** Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Romantisera inte tiggeriet

I en välfärdsstat som Sverige ska det inte vara nödvändigt

Replik till Tina Ehn 29 december

LÄS MER: Ett tiggeriförbud hjälper inte

Som Karl-Bertils ömma moder på juldagen, tycks Tina Ehn haft något religiöst i blicken när hon skrev sin insändare. “På julen ska vi vara snälla mot varandra och andra ...”. Vi ska därför inte hindra dem som vill tigga från att göra det för då är vi underförstått stygga.

På Karl-Bertils tid var det ingen skam att vara fattig och de fattiga vandrade fritt kring. Men i en välfärdsstat som Sverige ska det inte vara nödvändigt. Tiggeri betraktas heller inte som arbete. “Ett stilla och tyst tiggeri...” fortsätter Ehn och anslår en andlig ton kring ämnet som står i bjärt kontrast till vad tv-nyheterna parallellt upplyser oss om, nämligen att de två ungdomar som attackerade tiggaren i Huskvarna, inte dömdes för mord utan endast för misshandel.

Ett tiggeriförbud hjälper inte, skriver Ehn tvärsäkert utan att argumentera med sakskäl eller andra bevis för sitt påstående. Att romantisera och förminska det elände, minst sagt, som ligger bakom tiggeriet är inte värdigt en debattör allra minst en politisk sådan.

Rose-Marie Ahlström