Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Rut-avdraget halverar städpriset

Det är inte längre skamligt att betala någon annan för att få städat hemma.

Nu står kunderna på rad hos städföretagen och allt fler startar städfirmor.Och för många pensionärer blir det billigare att anlita ett företag än att låta hemtjänsten städa.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Att anlita den kommunala hemtjänsten för städning kostar 268 kr/tim och det vanligaste är att man blir beviljad en städning var tredje vecka. Rut-avdraget gäller inte för kommunal hemtjänststädning.

Med rut-avdrag kostar det mellan 175 och 190 kr/timma visar en rundringning som Bohusläningen gjort till ett antal städföretag i kommunen.

Barnfamiljer

Men det är inte bara pensionärer som köper städtjänster. Barnfamiljerna är en lika stor grupp.

– Det är förutfattade meningar att det är pensionärer eller folk som har gott ställt som köper städning, säger Roger Eliasson på Seso, ett av de 20-tal företag i Uddevalla som erbjuder hemstädning.

– Vi har cirka 200 kunder som har hemstädning och det är en blandad grupp. Många är barnfamiljer där de vuxna jobbar heltid och kanske pendlar till sina jobb.

Varannan vecka

Vanligast är att köpa ett par timmars städning varannan vecka. Timpriserna ligger mellan 350 kr och 380 kr/timma.

Beroende på hur mycket som ska städas varierar månadskostnaden mellan 1 500 kr till uppåt 3 000 kr. Med Rut-avdrag blir den verkliga kostnaden 750–1 500 kr i månaden.

Alla städföretag som Bohusläningen har talat med har upplevt en stor ökning av antalet förfrågningar om hemstädning under det senaste året.

– Vi har fått oerhört mycket förfrågningar, men måste avböja många eftersom vi inte hinner med. De flesta som hör av sig är barnfamiljer, säger Sofia Olsson på Bokenäs Städ & golv.

Fönsterputsning

Samma erfarenhet har Daniel Lundqvist på Städ & Service i Ljungskile. Bland de vanligaste är att folk vill ha hjälp med fönsterputsning.

– De yngre tycker inte att det är skamligt att någon annan städar åt dem. Det finns nog mest kvar hos de äldre. Ibland nästan ursäktar de sig för att de inte städar själva, men efter ett tag har de vant sig och brukar be om mer hjälp, säger Daniel Lundqvist.

Konsumentrådgivaren Kristian Bäckman råder alla som anlitar en städfirma att kolla att företaget har F-skattsedel.

– Annars har man inte rätt att få Rut-avdrag. Och kolla också att städbolaget har en försäkring som täcker om något skulle gå sönder. Och kolla Allmänna reklamationsnämndens svarta lista, att inte företaget står med där, tipsar Kristian Bäckman.

Mer om städhjälp och RUT-avdrag i tisdagens pappers- och e-tidning.