Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

odling. Det så kallade övre odlingsrummet på andra våningen i huset. Här hittade polisen 221 krukor med större cannabisplantor.

Så anpassades huset till knarkodling

Ljusarmaturer, säckar med planteringsjord och rader av cannabisplantor. Följ med in i huset vid Brastad där den sprängda knarkligan hade en av sina knarkodlingar.

I förra veckan dömdes elva män till fängelse för att industriellt ha odlat cannabis runtom i Sverige och Danmark, bland annat i ett hus inte långt från Brastad.

Från polisens förundersökning framgår att huset, en före detta skolbyggnad, anpassats för att inhysa större cannabisodlingar.

Det var den 2 december 2014 som polisen gjorde stora tillslag mot flera platser runtom i Västsverige. Då hade man redan haft kameraövervakning av den gamla skolan. I samband med insatsen beslagtogs bland annat 4,5 kilo cannabis i torkat skick och totalt 570 cannabisplantor som vid skörd hade resulterat i cirka 31 kilo marijuana.

Utredningen visar att stora delar av byggnaden hade byggts om för ett enda syfte: att odla cannabis.

LÄS OCKSÅ: Knarkodling gav fängelse och utvisning

I huset fanns två odlingsrum, ett i källaren och ett på andra våningen.

Rummet i källaren bestod bland annat av 32 ljusarmaturer som hängde i fyra längsgående rader. Till varje armatur fanns en bockad reflektorplåt. Ovanför raderna av armaturer återfanns mängder av plastkrukor med cannabisplantor. Totalt handlade det om 116 krukor där en planta på runt 10-15 centimeter växte i varje kruka. I rummet fanns också tre så kallade drivbänkar, plastlådor med lock, där 81 mindre plantor växte.

Runtom odlingen stod också tre radiatorer.

LÄS OCKSÅ: En väloljad cannabisrörelse

Utanför odlingsrummet hittade polisen 22 säckar med planteringsjord.

Det andra odlingsrummet återfanns på husets andra våning. Precis som i källaren hade rummet förberetts minutiöst för cannabisodling. Bland annat var golvet täckt med byggplats där skarvarna omsorgsfullt förslutits med silverfärgad vävtejp och fönstren övertäckta med träfiberskivor.

Också här återfanns flera rader av lamparmaturer, totalt 36 armaturer och tre radiatorer.

I det här rummet hade odlingen framskridit längre och totalt hittades 221 krukor med cannabisplantor som var 50-60 centimeter höga.

LÄS OCKSÅ: Odlade cannabis i gammal skola - åtalas

Polisen kan i utredningen konstatera att sofistikerade omkopplingar skett med elen runtom i huset.

I huset fanns också flera rum som var helt tomma och som man förmodar förebereddes för ytterligare cannabisodlingar. Ett annat rum tjänstgjorde som förberedande av växnäring, med bland annat ett badkar som var fyllt med vatten samt ett stort antal dunkar med växtnäring.

I samband med tillslaget 2014 greps en 28-årig man som ska ha bott i huset under en månad och skött om odlingarna. Han dömdes senare till två år och sex månaders fängelse för grovt narkotikabrott.