Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Marjaneh Bakhtiari. Författaren besöker Uddevalla Stadsbibliotek på torsdag.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Så firas Världsbokdagen 23 april

På torsdag firas Världsbokdagen på Uddevalla Stadsbibliotek med besök av författaren Marjaneh Bakhtiari.

Den 23 april firas Världsbokdagen runt om i världen på bibliotek och bokmässor. Den internationella föreningen för bokantikvariat, ILAB, visar upp sina mest unika böcker i på olika platser i fem världsdelar i syfte att samla in pengar till Unescos alfabetiseringsprojekt. I Sverige deltar ett antikvariat i Lund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Här i Bohuslän är det många bibliotek som uppmärksammar Världsbokdagen. Till Stadsbiblioteket i Uddevalla kommer författaren Marjaneh Bakhtiari. Hon slog igenom 2005 med boken Kalla det vad fan du vill. En succé som sålde över 100 000 exemplar i Norden. 2008 kom Kan du säga schibbolet? Hennes senaste bok kom 2013 med titeln Godnattsagor för barn som dricker. På torsdagskvällen kvällen samtalar hon om sitt skrivande och sina böcker med bibliotekarie Mariann Saxin.

Munkedals bibliotek får besök av deckarförfattaren Ramona Fransson. Ramona är född i Borås och uppvuxen i Göteborg, men bor sen 1989 på Tjörn. Det är även på Tjörn som hennes böcker om spaningschef Greger Thulin utspelar sig. Hittills har det blivit nio delar i deckarserien och just nu är hon aktuell med den senaste Gift med djävulen. Utöver deckarna så har Ramona även skrivit två självbiografiska böcker; Älskling vi blir inte med barn som handlar om ofrivillig barnlöshet, och Ändhållplats Sverige, där hon skriver om sin familjs historia under förintelsen och hur det senare skulle komma att prägla hennes egen barndom.

I Tanumshede bjuder biblioteket in till en boktipsafton i kärlekens tecken och i Henån firar Biblioteket Futura Världsbokdagen på Kulturhuset Kajutan med text och musik kring boken. Under hela är det även boklotteri och tipspromenad för barn och bokutställning med tema "Barn i världen" på alla biblioteken på Orust.