Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Så kontrolleras cirkusarna

Djurhållningen på cirkusar kontrolleras regelbundet. I värsta fall kan cirkusen förlora sitt tillstånd. …– Min uppfattning är att cirkusarna är måna om sina djur, det är ett levebröd, säger Lene Laursen, djurskyddskontrollant på länsstyrelsen.

Utöver djurskyddslagen finns speciella regler som cirkusar måste följa när det gäller deras djur. Reglerna styr allt ifrån hur stora hagarna ska vara till vilka krav cirkusarna kan ställa på djuren som uppträder. Varje cirkus genomgår också en inspektion före varje turnéstart. Dessutom ska man lämna in en turnéplan till länsstyrelsen.

– Vi kollar på många saker. Djuren ska ha pass och dokumentation och sen tittar vi på hur djuren transporteras, att cirkusarna följer de mått och bestämmelser som finns.

Det säger djurskyddskontrollanten Lene Laursen, som utifrån den lagstiftning som finns menar att cirkusarna uppfyller de krav som finns.

– Det är inte ovanligt att det är mindre brister men min uppfattning är att cirkusarna är bra på att åtgärda problemen. De är noga med att djuren ska ha det bra, säger Laursen.

Lagarna kontrollerar också att djuren ska få den motion och stimulans som krävs.

– Utifrån lagstiftningen har cirkusarnas djur inte det sämre än några andra. De får gå i hage och aktiveras. Det är som vanlig djurhållning men en del cirkusdjur kan ha de bättre. Det finns till exempel hästar i privat ägo som bara går och drar i sin hage, säger Lene Laursen och fortsätter:

– Min uppfattning är att cirkusens djur är väldigt omhuldade, de är måna om sina djur. Det är ett levebröd för dem.